Чорбаджийски за Bulgaria ON AIR: България е на 180 минути от Евро 2020

Защитникът е мотивиран да се докаже в румънския гранд "Стяуа"

20.11.2019 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Божидар Чорбаджийски е сред онези млади и талантливи футболисти, които не срещаш постоянно в жълтите медии с изявите им извън терена. Те са от онези хора, които работят усърдно, полагат усилия за успеха и чакат своя миг. 

През лятото защитникът премина под наем от ЦСКА в "Стяуа". И след периода на адаптация в Букурещ, все по-често го виждаме на терена в мачовете от румънското първенство. Божидар признава, че промяната за него е голяма, а израстването му като футболист върви във възходяща линия.

"Промени се моята мотивация най-вече. След 2-3 месеца в България, в които не се разчиташе на мен, бях леко обезверен, леко демотивиран. Там отидох да се доказвам в отбор, който е фактор, в отбор с много големи амбиции. Единствено съм разочарован, че не успяхме да се класираме за Лига Европа", сподели защитникът в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Въпреки краткия си престой в Румъния, Божидар вече впечатли с изявите си. А след успеха на неговия тим с 2:1 над "Киндия" (Търговище) той попадна и в идеалния отбор на 13-ия кръг на местното първенство.

"Радващо е, че хората там са видели добрия мач, който направих. Повече защитници изпъкват на фона на целия отбор. Да, може да си направил решаващи намеси, но без помощта на целия отбор...", посочи играчът на "Стяуа".

Благодарение на изявите си в последните месеци, Чорбаджийски се завърна в националния отбор, от който неизменно бе част в продължение на две години. И макар успехът над Чехия с 1:0 да сложи край на негативната серия за страната ни, то въпросът за кризата, налегнала представителния ни тим, все още стои на дневен ред.

"Мислим постоянно как да излезем от тази криза. Бие по нашите имена, бие по България. За нас е доста разочароващо и сме леко сломени психически. Надявам се да се повдигне духът в отбора и да последват добрите резултати. Не сме лоши футболисти и всеки дава най-доброто от себе си. Колкото и песимистично да са настроени хората в България, ние сме на 180 минути от европейско първенство", коментира Чорбаджийски.

Бранителят сподели и впечатленията си от методиките на работа в ЦСКА и "Стяуа". Извън сходствата на тежките тренировки, които са неминуеми за всеки голям клуб, ето и разликите:

По-различното в методиката е, че там се отива на лагер преди мача от сутринта, целият ден се седи на база, на следващия ден е мачът, а след него оставаш на лагер вечерта. Което значи, че си 3 дни ангажиран постоянно на базата - от сутрин до вечер стоиш там. Доста повече сме заедно.

Чорбаджийски играе в "Стяуа" със статут на преотстъпен от ЦСКА до зимата, но не крие амбициите си да се докаже и да подпише дългосрочен договор с румънския гранд.

Божидар Чорбаджийски е юноша на ЦСКА и както самият той отблезява, "Армията" е неговият дом. Дебютът му за първия отбор на "червените" е на 25 май 2013 година срещу "Локомотив" (София), а три години по-късно печели Купата на България, когато тимът се състезава във В група. И след близо 150 изиграни мача за "армейците", Божидар няма как да спре да следи случващото се около любимия си отбор.

"В ЦСКА има много качества. Тази година като качества след футболистите на "Лудогорец" са тези на ЦСКА", отбеляза защитникът.

Гледайте цялото интервю на Ваня Симонска с Божидар Чорбаджийски във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК