Aмериканец е новият световен шампион в спринта на 100 метра за мъже

През август стана ясно, че той е пропуснал три допинг теста за 12 месеца

29.09.2019 | 11:51 Редактор: Юлия Христова
Aмериканец е новият световен шампион в спринта на 100 метра за мъже

Aмериканецът Крисчън Коулман е новият световен шампион в спринта на 100 метра за мъже. Той триумфира на шампионата на планетата по лека атлетика в Доха.

Американецът спечели златото с време 9.76 секунди, което е негово лично постижение и най-добър резултат в света за сезона. Освен това Коулман стана най-бързия световен шампион след края на ерата Юсейн Болт.

Участието на 23-годишният американец на шампионата обаче бе един огромен компромис, който даде поводи да се говори за двойни стандарти в леката атлетика.

През август стана ясно, че американският спринтьор е пропуснал три допинг теста в рамките на последните 12 месеца, което е грубо нарушение на антидопинговите правила. По правилата на антидопинговата агенция на САЩ три пропуснати допинг теста в рамките на година водят до автоматично наказание от 2 г. В крайна сметка адвокатите на Коулмън успяха да докажат, че трите пропуснати проверки не са били в рамките на 12 месеца, а на 14 и това спаси главата на спринтьора, пише dnes.bg.

Втори във финала остана двукратният световен шампион и олимпийски първенец от Атина 2004 на 100 метра - Джъстин Гатлин. Ветеранът направи впечатляващ финал и спечели среброто с време 9.89 секунди.

Бронзовото отличие спечели канадецът Андре де Грас с личен рекорд от 9.90 секунди. Соченият на наследник на Юсейн Болт - Йохан Блейк, завърши едва пети с резултат 9,97.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК