Петя Кертикова: Клубът на позитивните новини се разраства

Интервю с водещата на Новините ON AIR и автор на рубриката "Завърналите се с Петя Кертикова" за сайта TrueStory.bg

28.12.2018 | 09:00
Петя Кертикова: Клубът на позитивните новини се разраства

Автор на статията: Даниел Пенев, TrueStory.bg

 

През последните 3 години имам честта да интервюирам българи с огромни сърца, които обичат това, което правят, предпочитат да действат и да търсят решения, вместо само да се оплакват, и ежедневно разчупват клишета и стереотипи.

Най-пресният пример е Петя Кертикова водещ на съботно-неделните новини по Bulgaria ON AIR и автор на рубриката Завърналите се с Петя Кертикова в рамките на сутрешния блок на същата телевизия. В материалите за рубриката си Петя представя българи, избрали да се приберат в родината си, защото тук виждат прекрасни възможности за професионално развитие и добър живот.

Родена и израснала в Русе, Петя е дългогодишен състезател по лека атлетика на средни и дълги разстояния. Носител е на редица златни медали, купи, грамоти и отличия и е бивш шампион на България в дисциплините 800 м, 1500 м и 3000 м гладко бягане. През 2005 г. се класира на 4-то място на 3000 м гладко бягане на Младежката олимпиада в Линяно, Италия.

Петя завършва средното си образование в Спортно училище Майор Атанас Узунов“ в Русе. През 2007 г. заминава да учи на пълна спортна стипендия в Southern Methodist University (SMU) в Далас, Тексас. Още първата година обаче прекъсва спортната си кариера, тъй като лекарите ѝ откриват ранна форма на остеопороза. Петя приема тежко раздялата си с активния спорт, но не се обезкуражава. Вместо това завършва Телевизионна журналистика“ с амбицията един ден да стане спортен журналист и така да остане близо до голямата си страст.

След дипломирането си Петя се връща в България и прави тримесечен стаж в bTV. По-късно ѝ се отваря възможност да започне работа като репортер на базираната в САЩ българска телевизия Bulgarian International Television (BiT). Заминава за Чикаго и остава там в следващите близо 5 години. В края на 2016 г. Петя се мести в студиото на телевизията в София. През юли 2018 г. се присъединява към Bulgaria ON AIR, където продължава да прави Завърналите се с Петя Кертикова“.

 

Как ти хрумна идеята за рубриката „Завърналите се с Петя Кертикова“?

Петя Кертикова: Започнах да я правя, когато се прибрах в България, в софийското студио на BiT, някъде 2-3 седмици, след като стъпих на родна земя. Направи ми впечатление, че не се говори за тези другите хора, за тези, „лудите“ – масово хората се обръщат към българите, които си идват от чуждина, с думите: „Ти луд ли си, защо си се прибрал? Връщай се обратно!“. Казах си - „Работя в медия, която е за емигранти, аз трябва да разказвам тези истории“. Харесва ми. Изстрадала съм го, преживяла съм го, повече от 10 години съм била в Щатите. И започнах да го правя. Тогавашното ръководство веднага прие идеята и започнах да я реализирам. 

 

Трудно ли беше да убедиш Bulgaria ON AIR да продължиш рубриката си, след като се присъедини към техния екип през юли тази година?

Петя Кертикова: Не, не беше трудно. За мен беше много важно рубриката да бъде с мен и когато от Bulgaria ON AIR се съгласиха да я продължа в техния ефир, това ме направи изключително щастлива.

 

По принцип хората си мислят, че телевизията изначално предлага само негативно съдържание, докато ти и някои други журналисти показвате, че телевизията може да носи и позитивизъм.

Петя Кертикова: Масово схващане е, че новината трябва да е нещо лошо. Това далеч не е така. Факт е, че във времето, в което живеем, зачестиха терористични атаки. Всеки ден научаваме за десетки инциденти, катастрофи... Новините, особено в България, открай време са предимно негативни. Но съм далеч от мисълта, че с това се изчерпват. Радвам се, че и в Bulgaria ON AIR разчупваме модела и показваме много щастливи истории, добри примери, както и новини, свързани с култура. Важно е хората да са информирани за всичко важно, което се случва около тях, но е необходимо да има баланс и да се съобщават не само проблемите, но и техните решения. В САЩ ситуацията също е по-различна, а в Германия, например, сутрешните блокове са пълни с позитивни новини.

 

И много по-малко политика.

Петя Кертикова: Абсолютно. Тук станеш ли сутрин, около час и половина, са теми, които се въртят около политика.

 

Но ситуацията може да бъде променена.

Петя Кертикова: Всеки един навик може да бъде изкоренен, стига човек да има дисциплината, волята, духа... Може би се намесва спортистът в мен, защото аз дори и вече да не съм професионален атлет, все още тренирам, все още плувам. Няма нещо, което да не мога. Не, излъгах те, всеки ден губя борбата със себе си– страшно съм нетърпелива! Искам ей така (щрака с пръсти) да се случват нещата. Ако зависят от мен, ще направя всичко по силите си, няма и да спя, но ще го свърша. Обаче когато зависи от някой друг, нямам нерви и нямам търпение. Ето тази борба губя!

 

Според теб кое е по-важно: какво показват медиите или какво гледат и искат хората? Защото и медиите предлагат това, което се гледа?

Петя Кертикова: Моята рубрика, например, носи позитивизъм, носи една друга история, която хората тук не чуват. Може би нарочно не чуват, за да има все повече такива, които си тръгват през Терминал 2. Обаче ето, че я има и другата страна. Според личното ми мнение целите на масовата комуникация се изместиха малко. Преди [те трябваше] да информират – чисто и просто информация. Гледаш едно лице, нямаш хиляда камери, нямаш хиляда плана, нямаш трета, втора, обърни се, картинка отсам, оттам видео, виртуална стена, тук ти излиза Тръмп, тук Хилъри, тук някой друг... Стана едно състезание, което не на всяка цена носи информацията, която би била полезна на хората. Сякаш картинката стана по-важна от смисъла, от съдържанието.

 

Цялото интервю прочетете на TrueStory.bg