Милена Милотинова: България постави нова тема пред ЕС - интеграцията на Западните Балкани

Водещата на предаването "Брюксел 1" коментира ролята на България като домакин на европредседателството пред БГНЕС

12.06.2018 | 11:19 Редактор: Меги Радева
Милена Милотинова: България постави нова тема пред ЕС - интеграцията на Западните Балкани

България постигна много успехи по време на европредседателство си, което все още не е приключило. Най-големият успех е, че успяхме да вкараме в европейския дневен ред нова тема, а именно евроинтеграцията на Западните Балкани, с което държавата ни успя да си върне лидерската роля на Балканите. Това каза в интервю за БГНЕС водещата на предаването „Брюксел 1“ по национална телевизия „Bulgaria ON AIR“ Милена Милотинова.

„Това, че България постави като централна тема евроинтеграцията на Западните Балкани по време на своето председателство на Съвета на ЕС е безспорен успех. Темата е много важна за целия регион, а и за Европа. Защото в момента, в който в Западните Балкани имаше някакъв скептицизъм по отношение на това дали и кога Европа би могла да приеме страните от Западните Балкани, извеждането на тази тема като приоритет на председателството ни зададе нова посока в дневния ред на Европа и оттук нататък най-вероятно и Австрийското председателство ще трябва да продължи тази тема. Важното е, че на 6-те страни от Западните Балкани беше дадена европейска перспектива“, коментира Милотинова.

Тя добави, че не са били поставени конкретни срокове, защото положението в различните държави е различно и едва ли всичките държави от Западните Балкани ще бъдат приети наведнъж.

„Гърция и Македония имат проблем с името и Република Македония ще получи дата за започване на преговори с Евросъюза, когато се разреши този спор. Ако двете страни се разберат за името, това ще ускори евроинтеграционния процес на Р Македония и да се надяваме това да стане по време на европредседателството на България. Преговорите са двустранни, независимо, че са с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц“, подчерта телевизионната водеща.

Тя уточни, че едно от най-важните условия за започване на преговори по присъединяване към Евросъюза е кандидатстващата страна да няма спорове с други държави. В случая спорът за името е ключов за двете ни съседки, още повече, че Гърция налага вето не само за ЕС, но и за НАТО. Милотинова припомни, че през 2008 година се очаквало на срещата на високо равнище в Букурещ Македония да получи покана да се присъедини към НАТО, но това не се е случило, защото Гърция не била съгласна.

„Давам неслучайно този пример с Македония и Гърция, тъй като проблемите между Косово и Сърбия са съвсем различни (Сърбия не признава Косово). Там говорим за съвсем различни срокове. При правителството на Заев изглежда, че Р Македония има по-близка европерспектива, това едва ли важи за Сърбия, която вече е започнала преговори, но изостава“, подчерта Милотинова.

Целия коментар прочетете в БГНЕС