Радинела Бусерска: Журналистът – воин на истината!

Водещата на Новините ON AIR даде откровено интервю пред dnes.bg

14.05.2018 | 11:25 Редактор: Меги Радева
Радинела Бусерска: Журналистът – воин на истината!

Вече почти 8 години Радинела Бусерска е част от екипа на Bulgaria ON AIR. Тя информира зрителите пред малкия екран за най-важните новини от страната и света в емисиите на Новините ON AIR. Преди това работи в БНТ в продължение на 20 години. Безспорен факт е, че малкият екран е този, който я прави популярна. Но малцина знаят, че тя е опитала и от актьорския занаят, защото сцената я привлича от най-ранна детска възраст. А отношението на Радинела към книгите и френската литература са неизменна част от живота й. Бусерска е майка на вече пораснало момиче, което носи нейното име. Защо дъщеря й е кръстена на нея, какво си спомня от ролите и първата си среща с камерата – това споделя Радинела пред Dnes.bg

Преди телевизията

"На 18 години започнах да кандидатствам във ВИТИЗ... - връща се назад във времето Радинела Бусерска. - Мама ми е разказвала, че още 3-4-годишна щом съм видела сцена, веднага съм се качвала. Качвала съм се и на масата у нас, за да рецитирам мои измислени стихчета. А всяка година, като сме били на почивка на "Св. Константин и Елена", тогава "Дружба", след вечеря съм изчезвала. Но мама и татко са знаели къде отивам - на дансинга, при оркестъра, за да танцувам. Помня, че правех и куклени театри на приятелките си... 
Радинела кандидатствала 4-5 години във ВИТИЗ, но все я късали. За добро или лошо не била от връзкарите. По онова време обаче съществува член 13, който е за "изключителни дарования". И на някои от туровете присъстват и режисьори, които преценяват, че кандидатът може да стъпи на сцената, макар журито да го отхвърля. И благодарение на това, едва на 18 и половина години, тя вече има роли в силистренския театър. Режисьорът Стефан Стайчев я избира. Една от първите изяви на тв водещата е любимата на цар Симеон от "Златният век". Дори три пъти гастролира тази постановка в Народния театър. "Помня, че имах един покъртителен монолог, и където и да сме играли този спектакъл, на него публиката винаги прекъсваше играта ни с аплодисменти" - спомня си Бусерска, която е изживяла възможността да бъде и в хасковския театър при Георги Черкелов. След като взима решение да продължи по друг път, Бусерска учи българска филология, а като втора специалност и журналистика. На третата година я разпределят в БНТ, където прави първите си стъпки като телевизионер.

Спомен от първия допир с телевизията

"Помня, че бях уплашена като заек, когато за първи път прекрачих прага на националната телевизия. Преди това курсовият ми ръководител Теодора Петрова ме попита къде да ме разпредели. Казах в радиото, но тя беше категорична, че трябва да съм в телевизията. Избрах да бъда в секция "Новини". Влязох в тогавашната втора програма, по-късно Нери Терзиева създаде Ефир 2. В началото се учех, превеждах от френски език за международните новини, месец поработих като репортер в Министерския съвет. Но най-интересни ми бяха социалните теми и гледах да избягам от политиката. След по-малко от година, по едно и също време Нери ми предложа да водя новините, а Асен Агов, който беше директор на телевизията, ми предложи да водя централната емисия "По света и у нас". И аз като една истинска Везна, мислих една седмица и избрах новините на Ефир 2. И не съжалявам. Бяхме страхотен екип. Помня как Нери Терзиева ми лисна в краката канче с вода преди началото на първата ми емисия. А след като свърши, ме попита как се чувствам. Чувствах се сякаш летя и плувам, а аз обичам да плувам. Още с прохождането си като новинар на малкия екран се чувствах добре и си пожелах взаимна любов със зрителя. Мисля, че вече 25 години е така. 

Разбира се имаше турболенции. Няколко пъти съм сваляна от ефир по онова време и никога с официален, професионален мотив. Бях набеждавана, че съм привърженик на синята идея, защото отказах да прочета хвърчащ лист, изпратен от пресцентъра на тогавашния Министерски съвет - Жан Виденов беше премиер. Свалиха ме от екран за известно време", спомня си журналистката. Но е благодарна, че е минала през какво ли не, защото припознава живота като училище, а случилото се в работата й като проверка дали е подходяща за професията. Колкото и идеалистично да звучи, тя смята изживяното за реалистичен подход към живота. За нея журналистът трябва да е воин на истината, в което е категорична, че няма нищо наивно. "Ако един журналист не е почтен към зрителя, не служи на него, а на конунктюрата, той просто не е избрал правилната професия - заявява Радинела. - Аз не искам нищо повече от журналистиката, от това, което тя изисква от мен... Професия, в която съм влюбена!"

Bulgaria ON AIR – предизвикателството, което се превръща в дом

Радинела не крие, че е търсила промяна и нова провокация, присъединявайки се към екипа на Новините ON AIR по Bulgaria ON AIR. Признава, че е рискувала, защото се впуснала в нещо ново, без да има гаранции зад себе си. Впоследствие това предизвикателство се превръща в неин дом, където вече близо 8 години е водеща на Новините. И признава, че е щастлива, защото работи с чудесен екип от професионалисти. Тя става част от Bulgaria ON AIR от самия старт на телевизията. И обяснява избора си така: "Не само слушам сърцето си, но го слушам, когато съм изправена на кръстопът. Имам изумителна интуиция, тъй като много се интересувам от всичко, което е над материалния пласт. Вярвам, което доказах и на себе си, че ако човек внимателно слуша вътрешния си глас, особено сутрин, когато е на границата между реалността и сънищата, интуицията, подсъзнанието, може да нашепва страхотно прозрение. Така избрах новото начало" - категорична е Бусерска, за която новините на Bulgaria ON AIR са едни от най-балансираните и обективните. Тези, които винаги намират време и за нещо положително, което да напомни, че има и добри примери, които трябва да се показват.

Цялото интервю прочетете тук.