Филмът "Лолита" с Джеръми Айрънс и Доминик Суейн скандализира света през 1997

В ролите: Доминик Суейн, Джеръми Айрънс, Мелани Грифит, Франк Лангела

06.12.2016 | 16:56 Редактор: Константина Маркова
Филмът

Ейдриан Лайн скандализира света с екранизацията си на романа на Владимир Набоков "Лолита". Главни герои във филма са Доминик Суейн (Лолита), Джеръми Айрънс (Хумберт Хумберт) и Мелани Грифит (Шарлот Хейс). Грифит и Айрънс, заедно с режисьора, застават твърдо против цензурирането на лентата и забраняването му в Америка. Въпреки негативното отношение на критиците, "Лолита" успява да си спечели номинации и награди.

Филмът представя съдбата на Хумберт Хумберт, който в преследването на налудничавата си любов към едно дете, стига до неподозирани последствия. Джеръми Айрънс изиграва ролята на "беглец", но не от закона, а от гузната си съвест. В лицето на Долорес Хейс (Лолита) той вижда своите мечти, невръстното дете събужда у него носталгични чувства от миналото. Хумберт издига образа на малката Лолита в култ.  

Обсебен от идеята да бъде близо до момичето, Хумберт е готов на всичко – той става неин доведен баща, след което се превръща и в неин любовник с риска да промени живота и на двамата изцяло. Лентата представя тема, която дълго време е била табу, затова и скандализира толкова общество с появата си. "Лолита" е филм, който повдига различни теми, провокира въпроси и позволява множество интерпретации. 

"Лолита" - Драма, Романтичен/ САЩ, Франция/ 1997

Режисьор: Ейдриан Лайн

В ролите: Доминик Суейн, Джеръми Айрънс, Мелани Грифит, Франк Лангела