Защо няма почва за истински дясна партия в България?

Коментар на водещия на Денят ON AIR Владимир Сиркаров

20.11.2016 | 21:06 Редактор: Константина Маркова
Защо няма почва за истински дясна партия в България?

Трагедията на българското "дясно" се крие (образно казано) в липсата на ясни и конкретни принципи, на които да стои и да гради своите позиции. Пример за това е една от най-горещите политически теми днес - плоският данък. За голямо съжаление изразените тези показват, че най-важното за нашите "десни" интелектуалци е данъците да са плоски, а не ниски.

Именно в тази част се стига и до друг алогичен момент - категоричното отхвърляне на необлагаемия минимум. Да си "десен" и да не приемаш намаляването на данъчната тежест за част от хората описва една доста тъжна, дори страшна картина. Особено ако влезем в аргументите зад позицията "против".

Първи аргумент - ще се намалят приходите в бюджета.

Да, това е теза, която идва от "десни" мислители. Те се притесняват, че ако необлагаемият минимум е 500 лв., хората с доходи от 505 лв. ще създадат сива икономика, която днес очевидно не съществува. С други думи, като на нас ни е зле, и на другите следва да е така - откъде накъде някой няма да плаща данъци?

Втори аргумент - при необлагаем минимум може да има потребление, но може и тези неиззети пари да се спестят.

И по двете линии има критики, че това не е хубаво. Т.е. "десните" намират аргументи да кажат, че е по-добре част от парите ни да отидат в държавата, отколкото да останат на наше разположение, за да ги потребим или спестим. Отново по-скоро тъжно, отколкото комично.

Трети аргумент - плоският данък бил по-справедлив.

Няма справедлив данък, уважаеми другари. Има по-малко несправедливи данъци – тези, които са възможно най-ниски, за колкото може повече хора. Всичко останало са логически несъответствия.

Да не споменаваме диференциацията на ДДС и как едва ли не според „десните“ ставката на данъка в туризма била лобистка. В същото време не се забелязва усилията на всички тях да са насочени към изравняване на този "лобизъм", като се намали ставката за всички сектори до тази в туризма. Че нали ще се срине приходната част на бюджета? :-). Пък и ЕС не позволява да намаляваме данъци, даже обратното - иска хармонизиране нагоре.

Като говорим за данъци, рядко споменаваме осигуровките, а те са чист данък. И общата тежест хич не е малка, но в крайна сметка данък общ доход е плосък, така че явно сме достигнали максималната точка на удовлетворение вдясно...

После се чудим защо няма силна и стабилна дясна партия... Няма, а и още дълго време няма да има.

Коментарът на водещия е публикуван във Facebook профила му.