"Забавното четене" отива при учениците

Първата спирка на кампанията е в 138-мо училище в София

20.09.2016 | 17:13 Редактор: Константина Маркова

Книгите помагат на момчетата и момичетата да видят нови светове и да достигнат пълния си потенциал. Това се опитва да докаже кампанията „Забавното четене“ за насърчаване на детското четене.

Инициативата на детския портал Az-deteto.bg включва редица събития и активности, а тази година към нея се присъедини и национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Тази седмица "Забавното четене" започва традиционната си обиколка в български училища. Първо организаторите гостуваха при „усмихнатия 4-ти „В“ в 138 СОУ „Проф. Васил Златарски“ в София“, а специален гост бе водещата на „Медиите ON AIR” Доника Ризова.

За 138 СОУ „Проф. Асен Златаров“ от az-deteto казват, че това е едно от училищата, в които вместо традиционен звънец, за начало и край на учебния час има подбрана песен.

Водещата на Bulgaria ON AIR Доника Ризова разказа на децата за работата си в телевизията, като донесе и любимата си детска книжка „Малкия Никола“, от която им прочете забавни истории.

„Това е моята книжка от 4-ти клас, 1982-ра година. Подарък е от моите родители. Мисля, че скритият смисъл в „Малкия Никола“ е, че когато четеш книжката като дете, си представяш, че си съученик на Никола и това е начинът, по който гледаш на живота. А сега, когато съм майка на две деца, всъщност гледам книжката през очите на майката в историята и, разбирам, че възрастните сме изключително смешни в очите на децата с нашите вечни проблеми, стресови ситуации. Докато живота може да бъде много по-лесен и много по-приятен, ако го гледаш през очите на дете“, споделя Ризова.

"Забавното четене" продължава обиколката си и в други училища.