Защо книгите от задължителния списък в училище не са достатъчни

Мнението на децата за четенето и кога то е забавно - в "Днес" с Константина Живова

05.08.2016 | 16:48 Редактор: Константина Маркова
Защо книгите от задължителния списък в училище не са достатъчни

Десетгодишната Яна и деветгодишният Краси гостуваха в предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR, за да споделят защо харесват кампанията "Забавното четене" и кое прави четенето приятно и предпочитано занимание.

"Моите приятели ги карат да четат книги, които не им харесват и това ги отвращава от четенето", сподели Краси, който сам избира книгите си. Той обича фентъзи романите и след като е прочел "Хари Потър" и част от "Хрониките на Нарния", в момента чете поредицата за Пърси Джаксън.

"Много деца предпочитат телевизията и гледат филми, които са по книги, но книгите са много по-интересни, много по-добре разказват историята", каза Яна, която предпочита приключенски книги и романи. Тя участва в конкурса по творческо писане на "Забавното четене".

С коментар за детското четене и защо книгите от задължителния списък от училище не са достатъчни се включи Виктория Бисерова, управител на издателство "Ентусиаст", партньор на "Забавното четене" от години.

"Позволете на детето да чете това, което харесва, за да развие любов към четенето. След това няма да е трудно да прочете и задължителните книги, макар че не е необходимо да се прочетат всички", посъветва тя родителите.

Вижте разговора в студиото на Константина Живова във видеото: