Конкурсът за творческо писане на „Забавното четене“ – в конкуренция с лова на покемони

Водещата Доника Ризова и детската писателка Радостина Николова гостуваха в „Днес“

29.07.2016 | 16:31 Редактор: Константина Маркова
Конкурсът за творческо писане на „Забавното четене“ – в конкуренция с лова на покемони

Четенето може да бъде забавно. Основната разлика между хората, които четат и тези, които не четат, е, че едните могат да видят "отвъд" и да прочетат между редовете всеки текст, а другите по-трудно се справят с това. Това каза водещата на Медиите ON AIR Доника Ризова, посланик на кампанията „Забавното четене“ за втора година, в предаването „Днес“ с Константина Живова.

В студиото гостува и детската писателка Радостина Николова, автор на "Приключенията на мотовете", която е част от журито на конкурса за творческо писане на „Забавното четене“. Тази година децата на възраст от 8 до 14 години трябва да изпратят своята идея за различен край на едно от произведенията: "Пипи дългото чорапче", "Малката кибритопродавачка", "Малкият принц" и "Котаракът в чизми". Срокът е до 31 август.

„Добре е родителите да насърчават децата да се включат в конкурса, но да й не се месят в творчеството им. Усеща се, когато родител помага на детето. Не трябва да помагат и с правописа и пунктуацията, за да бъде състезанието честно. Критериите са подбрани много старателно, с различна тежест и брой точки, ще взимаме предвид оригиналността на идеята, стила, пунктуацията, като на финала ще поставим максимално обективна оценка“, сподели писателката.

Доника Ризова отбеляза, че конкурсът не е за амбициозни родители и баби. „Той е за децата, за развиване на тяхното въображение. Вярвам, че ще се пребори достойно с лова на покемони и децата ще уловят във въображението си много интересни идеи“.

Всички подробности за конкурса са качени на сайта на "Забавното четене".

Вижте целия разговор с още интересни идеи и разкази на гостите тук: