„Операция История“ на 21 април: Некропол на дете-цар на 5000 години откриха край Козлодуй

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на поп Сава Катрафилов

19.04.2024 | 12:46
„Операция История“ на 21 април: Некропол на дете-цар на 5000 години откриха край Козлодуй

Търново или Търновград е бил дом на нашите владетели Омуртаг и Крум още през първата българска държава, кои събития в българската история не са се случили точно там където сме приели, че са станали и какъв е тайнственият гроб на дете-цар открито край Козлодуй? Отговор на тези и още въпроси зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат в историческото предаване „Операция История“ с водещ Росен Петров тази седмица на 21 април от 16:30 часа.

Историкът Евгени Коев е първи гост в студиото, който ще постави под съмнение всичко, което знаем за българското средновековие. Дали прочутата битка при Върбишкия проход се е състояла във Върбишкия проход, а не някъде другаде? Интересна научна хипотеза свързана с Търново и великите български владетели ще бъде представена от историка, който е и автор на книгата „Кан Крум и Кан Омортаг - владетели на Търнов“.

Ново откритие представи българските земи като изключително богати с  културно-историческо наследство. Скоро бе съобщено, че край село Крива бара, община Козлодуй, е открито погребение на дете, от вероятно знатен произход на 5000 години , върху костите на което са намерили следи от цинобър, изключително скъп метал, символ на богатство и сила в древността. Повече информация за некропола, неговия произход и други вълнуващи открития в „Операция История“ ще представи докторът на науките Росица Манова.

На фокус в рубриката „Тяхната история“ е човек, обрекъл се на борбата за освобождение на България, войвода, революционер от голям мащаб и отецът, пред когото се заклева самата Ботева чета и самият Христо Ботев - поп Сава Катрафилов. Гост на водещия Росен Петров ще бъде самият негов потомък - Георги Катрафилов.  

Не пропускайте да научите любопитните факти и същината на българската история – тази неделя, 21 април, в „Операция История“ от 16:30 часа по Bulgaria ON AIR.