„Войната на таралежите“ отново ни среща с любимата ни банда приятели

07.03.2024 | 11:41
„Войната на таралежите“ отново ни среща с любимата ни банда приятели

Един от най-любимите филми на поколения деца у нас отново излиза на малкия екран. Бандата приятели Маляка, Камен, Пантев-Пантата, Добролюб, Юлия, Сашо, Тончо, Борис, Мишо, Мария и близнаците се появяват отново за вече порасналите зрители в поредицата „Войната на таралежите“. Първа и втория серия от сериала ще се излъчат в ефира на Bulgaria ON AIR тази събота и неделя, 9 и 10 март, точно в 19:30 часа. Ето и няколко интересни факта за поредицата, които може да не знаете.

„Войната на таралежите“ се посвещава на Международната година на детето през 1979.

От този филм е прочутата песен „Къде остана детството“, още по-известна с рефрена си „Мъжът има винаги право“. Автор на текста е Миряна Башева която наричат „хулиганката на българската поезия“, с един особен отсечен ритъм, който тя може да си позволи заради таланта, който не познава граници. Башева определя стихотворението си като самосатирично.

Заедно с децата, във филма участват някои от най-известните български актьори – Цветана Манева, Стефан Данаилов, Павел Попандов, Вълчо Камарашев, Джоко Росич, Васил Михайлов и много други любими български артисти.

Поредицата печели наградата на Съюза на българските филмови дейци за детско кино.

За всички пораснали деца, не превърнали се в „равнодушни възрастни“, приключения, бели и мечти се обединяват във „Войната на таралежите“ отново, за да ни припомнят да запазим детския дух.