115 ТВ продукции в конкурсната програма на медийния фестивал Българската Европа

Русе е домакин на събитието

21.11.2014 | 13:43 Редактор: Доника Ризова
115 ТВ продукции в конкурсната програма на медийния фестивал Българската Европа

Медийният фестивал Българската Европа ще се проведе от 27 до 29 ноември 2014 г. в Русе. Форумът се организира от Сдружение „Европейски пространства“ с подкрепата на Представителството на Европейската Комисия в България. Фестивалът включва конкурсна, дискусионна и филмова програма.

115 продукции на 11 национални и регионални телевизии участват в конкурсната програма. Организаторите съобщиха,че за участие в конкурсната надпревара  репортажи, телевизионни предавания и документални филми са изпратили : Националната телевизия Bulgaria On Air, bTV, Българска национална телевизия, БНТ 2 и центровете на БНТ във Варна и Русе, Нова телевизия, Телевизия СКАТ и СКАТ Бургас, ТВ7, ТВН.

Най-голям е интересът на журналистическите екипи към категория „Социално включване“: 62 продукта се състезават в категорията. В категория „Разследваща журналистика“ се представят 36 разследвания на най-смелите български телевизионни репортери. В категория „Реформа в съдебната система“ участват 17 продукции.

Дискусионната програма се фокусира върху чувствителни теми: Медиите и Промяната ще дебатира развитието на обществени и частни електронни медии в България: от еуфорията на демократичните промени до бизнес и корпоративните интереси. Правата на децата и медиите се провежда в партньорство с Националната мрежа за децата. Партньор на дискусията Медиите и гражданското общество е Форум Гражданско Участие.

Филмовата програма предлага солидна селекция от награждавани български документални и игрални филми. Входът е свободен за прожекциите в зала „Русе“ на Националното училище по изкуствата.

На 27 и 28 ноември в Канев Център Русенски университет в Русе ще бъдат основните събития от фестивалната програма: прожекциите на конкурсните категории, заседанията на журито, дискусионните панели. Церемонията с връчване на наградите на „Българската Европа“ е на 28 ноември, петък, от 19.00 в зала „Русе“ на Националното училище по изкуствата.