Милена Милотинова пред БНТ: Напомних на Вархей, че обеща в „Брюксел 1“ да се срещне с представители на организациите на македонските българи

Водещата на известното публицистично предаване беше гост в предаването „Денят започва“ по БНТ

24.01.2023 | 16:45
Милена Милотинова пред БНТ: Напомних на Вархей, че обеща в „Брюксел 1“ да се срещне с представители на организациите на македонските българи

„Македонските власти имат заслуга за това да се стигне до жестокия побой над 21-годишното момче, защото те оставяха безнаказани някои престъпления, които бяха извършени в РСМ. Като започнем от палежа в Битоля, минем през нападението с камъни в клуба в Охрид, стрелбата отново там. Това създава една атмосфера на безнаказаност срещу тези престъпления спрямо българската общност в РСМ, за да се стигне до този тежък побой“. Това заяви Милена Милотинова, водеща на публицистичното предаване „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR, по време на гостуването си в сутрешното предаване „Денят започва“ по БНТ.

По думите на Милотинова, управниците на Република Северна Македония трябва да предприемат реални мерки за предотвратяване на престъпленията от омраза срещу македонските българи.

„Къде е вътрешният министър на Република Северна Македония да каже, че цялата строгост на закона ще се стовари върху извършителите, както за стрелбата срещу клуба, така и за другите инциденти“, попита Милотинова в студиото на предаването. По думите ѝ вместо това външният министър на РСМ дойде у нас в опит за кризисен пиар.

В края на ноември Милена Милотинова проведе ексклузивно интервю за „Брюксел 1“ с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей. Цялото интервю можете да гледате ТУК.

„Преди два месеца еврокомисарят Вархей даде ексклузивно интервю за предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR, в което той обеща да приеме представители на организациите на македонските българи и обеща да се запознае и с тогава екстрено въведеното законодателство с обратна сила срещу тях, целящо да се закрият техните клубове. Той обеща това пред широката аудитория в двете държави, не само в България, но и в Република Северна Македония, където интервюто беше препечатано в почти всички информационни сайтове. Аз съм в контакт с тези организации и македонските българи нямат насрочена дата за такава среща с Вархей. Затова вчера му написах писмо със запитване кога ще ги приеме. Очаквам отговор от еврокомисаря по разширяването кога ще приеме представители на организациите на македонските българи“, заяви водещата на „Брюксел 1“.

По време на гостуването си в „Денят започва“ Милена Милотинова се обърна към българската държава и българските политици.

„Време е българската държава да направи едно звено и един фонд за правна защита на българите в РСМ. Крайно време е българската държава да осигури правна защита, която да брани правата на българите на европейско ниво, за да се отворят и по-широко очите на Европа, защото Европа минимизираше тези случаи. Не е работа на пребития Християн от Охрид и на другите българи в РСМ да знаят европейските правни процедури. България трябва да осигури добри юристи, които да им помогнат в това. Защото този натиск, заплахи и закани към тях са ежедневие, те не са инцидент. И Европа трябва да си отвори очите за това“.

Цялото участие на Милена Милотинова в БНТ ще откриете ТУК.