Милена Милотинова пред БГ радио: Европа е част от нас, затова и темите в „Брюксел 1“ ни касаят пряко

Водещата на известното публицистично предаване даде специално интервю за предаването „СТАРТЕР“ по БГ радио

07.04.2022 | 12:01
Милена Милотинова пред БГ радио: Европа е част от нас, затова и темите в „Брюксел 1“ ни касаят пряко

Европа е част от нас. Това, което се случва в европейските институции, толкова много ни касае, че няма накъде повече. Европейските теми са изцяло български, защото ние сме част от Европа. Затова и работата ни в „Брюксел 1“ и темите, на които обръщаме внимание в предаването, са толкова важни. Това заяви Милена Милотинова, водеща на публицистичното предаване „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR в специално интервю за „СТАРТЕР“ – сутрешното шоу на БГ Радио с Богдана и Симеон. Тя отговори на техните 5 въпроса, като сподели за някои от темите, които се дискутират в предаването „Брюксел 1“, сред които е и актуалният въпрос за отношенията между България и Северна Македония.

По думите на Милотинова, един от най-наболелите проблеми между България и Северна Македония е свързан с езика на омразата между двете страни.

В момента в Македония съществуват учебници, които не са се променили от 90-те години, когато за първи път посетихме страната с колеги журналисти и открехнахме учебниците им. Ние продължаваме да сме тези „фашистки“ окупатори, продължаваме да сме „монголи татари“. Ето по какъв начин сме представени и обрисувани в техните учебници. И когато примерно си български родител, родител с български произход в Македония, и пращаш детето си на училище и то учи тези неща какво да очакваме от него. Този начин на изписване на учебниците кара малчуганите да намразват собствените си корени“, разказа водещата на „Брюксел 1“.

Според нея има много какво да се направи, за да се изкорени този език на омразата и с това да бъде направена първата крачка за подобряването на отношенията между двете държави.

С помощта на уговорените фактори в Брюксел можем да им обясним какво значи език на омразата и да се опитаме да променим това“, каза още Милотинова.

По време на интервюто си за „СТАРТЕР“ Милена Милотинова и водещите на предаването по БГ радио засегнаха и друга гореща тема, на която „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR обръща сериозно внимание – за войната в Украйна и бежанската вълна от страната, която вече е налице у нас.

Малко след началото на военния конфликт, Милена Милотинова взе ексклузивно интервю за „Брюксел 1“ с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон, която посети бежанските лагери на полската и румънската граница почти веднага. В предаването Йохансон разказва детайли за приетата Евродиректива за бежанците.

Евродирективата е влязла в действие преди 10 дни, абсолютно безпрецедентно, за да могат бягащите от войната в Украйна да получат закрила в страните, в които бягат, навреме, веднага - да получат образование, медицински грижи, храна, подслон, базовите неща, които са необходими за всеки един бежанец. Всичко това пряко касае и България“, разказа още Милотинова след интервюто си с Йохансон.

Цялото участие на Милена Милотинова в БГ радио може да откриете ТУК.

Милена Милотинова е водещ на седмичното публицистично предаване "Брюксел 1", което се излъчва всяка събота от 17:30 часа по Bulgaria ON AIR. Тя работи като телевизионен журналист в продължение на повече от 15 години. Завършила е Българска филология в СУ „Климент Охридски" и „Английски език и литература”, специализирала е в BBC и NBC. Автор е на над 10 документални филма, между които и носителите на няколко награди и представени пред публика у нас и в чужбина - „Хроника на едно национално предателство" и „Спасените“.