Милко Божков пред „Умно село“: Вървя уверено по своя селски път, защото знам точно къде стъпвам

Епизодът „Завръщане у дома” ще се излъчи на 27 декември

22.12.2020 | 10:52
Милко Божков пред „Умно село“: Вървя уверено по своя селски път, защото знам точно къде стъпвам

Стара родова къща, пълна със спомени и снимки; плевня-галерия в тоскански цветове; кал като във филма „Сталкер”, отвеждаща към река с лебеди; ателие с наченати или довършени творби с изящен рисунък,  редом с мазе с наченати или не прекрасни бутилки червено вино... Това е раят, в който живее, твори и в който винаги се завръща художникът Милко Божков след ежегодния европейски тур, нахранил за малко ненаситния му апетит за изкуство. Вдъхновяващия епизод, Bulgaria ON AIR ще излъчи на 27 декември, от 19:30 часа.

В този споделен с камерата на документалната поредица „Умно село” рай, един от най-изящните български живописци рисува и с думи, и с чувство за хумор, тънкия си усет за живота. Естествено, на фона на неизменния джаз, който струи денонощно от старото радио, настроено на френската радиостанция FIP.

Камерата на оператора Веселин Христов на свой ред рисува по пейзажа околовръст, улавяйки в него природния код, с който са заредени платната на художника. Филмът предлага на зрителя едно духовно приключение, едно потапяне в красота и човечност, така необходими на всички ни в тези особени, по-малко шумни в празника, но изпълнени с надежда за по-добро, предновогодишни дни.

Филмът „Завръщане у дома” с един от най-европейските български художници – гледайте в предаването „Умно село“ на 27 декември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.