Димитър Абрашев: Наблягаме на темите, които са ежедневието на хората

Водещият на „Директно“ в интервю за „Тук-Там“

10.09.2020 | 15:15
Димитър Абрашев: Наблягаме на темите, които са ежедневието на хората

В интервю за  „Тук-Там“ водещият на предаването „Директно“  Димитър Абрашев говори за журналистиката и социалната отговорност.  

Разкажи ни повече относно своя дългогодишен опит като репортер и редактор в радиото, телевизията и печатните медии. Как допринесе той за твоето кариерно развитие?

През 1996 или 1997 година с двама мои съученици започнахме да правим седмична рубрика в младежко предаване по радиото. Разбира се, това бяха смешки. После нещата станаха по-сериозни. Преместих се в друго радио и започна истинската журналистика. Минах през всичко – сутрешен блок, нощен блок, тогава бяхме единствените, които излъчваха новините на радио „Дойче веле“. Монтирахме ги на магнетофонни ленти. Това беше времето, в което падна ракета на покрива на къща в Горна Баня през 1999 година. После дойдоха и много други събития. За повечето от тях съм изписал много като журналист в БТА. В Bulgaria ON AIR започнах с тематично предаване за правосъдие. После поех „Директно“.

В какво се състоят отговорностите и задачите в професията на един журналист?

На първо място, нужно е много четене. Само така може да се филтрира истинската от фалшивата информация. Има и друго правило – когато някой иска да ти каже нещо, значи винаги иска да скрие друго. Ако човекът, който задава въпросите е добре подготвен, то вероятността нещо да бъде пропуснато в разговора е малка. Колкото до отговорността – учили са ме да бъда честен в работата си. Още повече, че днес, в ерата на интернет, всяко нещо може да бъде проверено много пъти. Никога не съм си позволявал да манипулирам информация заради собствен интерес, още по-малко да лъжа. Това вече е не е журналистика.

Кои са темите, които избирате да дискутирате в токшоуто „Директно“ и защо?

Ние наблягаме на темите, които са „ежедневието на хората“. Тези, които споменах. Само си помислете – има ли човек в България, който не се интересува от това колко получава, ще му стигнат ли тези пари, как да бъде здрав и също така – може ли да се чувства сигурен. Това въобще не е малко.

Имаш ли наблюдение, че медиите в момента пренебрегват регионалните проблеми в страната и се концентрират предимно върху събитията от столицата?

Основната част от новините се случва в София и това оправдава малкото материали от страната. За съжаление, в последните месеци ситуацията е толкова динамична, че почти не остава време за събитията извън столицата. Много добре знам какво си казват хората в другите градове - В София никой не се интересува от нашите проблеми. И са прави, защото София не е България. Колкото и това да е клише. В това отношение сме длъжници на хората в страната. Те имат право да чуем за проблемите им толкова, колкото всички останали. Независимо дали са в Пловдив, Якоруда или най-обезлюдената махала в България.

Миналото лято направихме серия от близо 15 интервюта с кметове на различни градове. Така успяхме да разкажем за проблемите на почти всяка област. И сега като казвам това, осъзнавам, че говоря само за проблеми. За добрите новини също не остава много време. А те също са важни за хората, затова и се стараем да ги показваме.

Какви планове за развитие имате за токшоуто „Директно”, ще продължи ли предаването да има регионална насоченост?

Разбира се. Събитията от март насам промениха предаването и това беше очаквано. Отделяме време не само на кризата с COVID-19, а и на политическото напрежение. Но тези проблеми ги има и в други градове и села. Съвсем наскоро говорихме за това, че общински болници не могат да работят по клинични пътеки за коронавирус и се налага пациентите да бъдат лекувани по клинична пътека за бронхопневмония. И това е защото просто няма инфекционисти. А без инфекционисти не може да се сключи договор с НЗОК за лечение по пътека на коронавирус. И така – хората в тежко състояние от няколко общини ще трябва да бъдат транспортирани на около час път до областна болница. Тези въпроси са важни, затова продължаваме да ги следим.

Цялото интервю четете в tuk-tam.bg.