Гергана Венкова: „Работата на терен не се забравя“

Лъчезарната водеща разказа за магията на журналистическата професия пред „Тук-там“

13.08.2020 | 13:53
Гергана Венкова: „Работата на терен не се забравя“

Преди да се впусне в предизвикателната и динамична работа като водещ на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, Гери Венкова дълги години трупа опит като репортер в няколко медии и стажува във водещата световна новинарска телевизия CNN в Атланта. В специално интервю за „Тук-Там Кошер 2020“, усмихнатата водеща на „България сутрин“ разказа за работата в ефир и какво е да си част от тази вълнуваща професия.

1.Какви бяха твоите първи стъпки в журналистическата професия?

Винаги съм знаела с какво ще се занимавам. Това дори не беше мечта, а нещо, което чакаше своя естествен момент, в който да се случи. Затова и всички мои близки се отнасяха към идеята да се занимавам с журналистика по този начин. Първите си реални стъпки в професията направих с помощта и подкрепата на декана на моя факултет проф. д-р Петко Тодоров. Той бе и първият ми работодател в телевизия 7 Дни, където направих първите си стъпки като репортер. Обясниха ми основните принципи на работа, а след това всичко е практика.

2.Кой е репортажът, който никога няма да забравиш и защо?

Работата на терен не се забравя. Особено когато е свързана с екстремни ситуации, в които си се тревожил освен за съдържанието, но и за безопасността на екипа. Размириците в Катуница остават онези дълги часове ефир на живо, които никога няма да забравя. Два дни не спахме и бяхме през цялото време на живо с извънредни емисии и предавания. Нямаше от къде да си вземем храна и вода, защото всички се бяха уплашили и бяха затворили местните магазини. В един момент протестиращите се обърнаха и срещу екипите на всички медии. Но никой от нас не се отказа, защото работата ни беше да сме там и да отразяваме всичко, което се случва. Именно след това предизвикателство се убедих, че се справям с тази професия.

3.Какво си взе от стажа в CNN (Там) и пренесе в работата си Тук (България)?

Стажът в CNN ми даде доза увереност - малка, но необходима част от рецептата за успех. Хората, които са преминали през най-известната телевизия в света го знаят. Останалите основни неща и принципите на журналистиката, важността на това да си обективен и да осигуриш плурализъм на мнения, вече знаех. Но ми беше интересно да наблюдавам как работят колегите. САЩ смело инвестира в това гражданите да обичат работата си и да се гордеят с всеки аспект от своята дейност.

Цялото интервю с водещата на „България сутрин“, Гергана Венкова прочетете на: https://tuk-tam.bg/live/a/gergana-venkova