Проф. Даниела Бобева в предаването Money.bg: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

В ефира на Bulgaria ON AIR преподавателят във ВУЗФ прогнозира сложна обстановка

27.03.2020 | 13:33
Проф. Даниела Бобева в предаването Money.bg: Големият удар за българската икономика от коронавируса тепърва идва

Поне още две тримесечия българската икономика ще понесе силен негативен ефект от коронавируса, а в следващото ударът върху националното стопанство ще е най-силен. Това прогнозира преподавателят във ВУЗФ проф. Даниела Бобева в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

Според нея, трудно може да се предвиди дали българската икономика ще навлезе в рецесия, но и да се случи, процесът няма да започне от сега. Причината: за обявяването на рецесия са необходими две поредни тримесечия на отрицателен растеж, а през първото тримесечие, въпреки мартенското свиване, поради добрите резултати на януари и февруари надали това ще се случи.

Икономистът очаква след първия вътрешен шок за икономиката в следствие на затварянето на редица производства и бизнеси като цяло, да дойде втори шок от вън. По думите й външните фактори се проявяват със закъснение и ето защо тя очаква през второто тримесечие те да се комбинират с вътрешните и да създадат още по-сложна икономическа обстановка.

„Ако изчислим какви биха били шоковете от вътрешните проблеми, от изключването на цели сектори, и от външните, в този комбиниран ефект ще се получи, особено през второто тримесечие, най-големият спад в икономиката. Колко ще бъде той, не знаем, но във всички случаи за поне едно тримесечие ще пострадаме сериозно“, казва тя.

Под външни фактори Бобева има предвид преди всичко забавянето в икономиките на най-големите търговски партньори на страната в следствие на пандемията – Италия и Германия. „Безпокои ни Германия и как там ще се развие икономиката, защото нашата икономика е доста тясно обвързана с германската. При 1% спад на германската икономика, нашата реагира с 0,65%, т.е. ние оттам можем да загубим голям растеж“, казва експертът.

Бобева определя тази криза като „уникална“, защото досега „такова изключване на цели сектори от икономиката досега никога не е имало“. Според нея, опитът на Китай показва, че най-пострадали от кризата излизат малкия и средния бизнес, като 60% от него се възстановява, докато при големия цели 95%. „Ето защо разумността изисква малките и средните фирми да бъдат подкрепяни в условията на пандемията“, казва тя.

Цялото интервю гледайте в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR в събота от 16:30 часа.