Ценни съвети от водещи специалисти на „Форум бременност и детско здраве“ в Пловдив

Над 200 родителите посетиха над-престижното събитие за майчино и детско

08.10.2019 | 13:00
Ценни съвети от водещи специалисти на „Форум бременност и детско здраве“ в Пловдив

За трети пореден път най-престижното специализирано събитие за майчино и детско здраве гостува в Пловдив, където срещна бъдещи и настоящи родители с водещи специалисти. „Форум бременност и детско здраве“ на Puls.bg се проведе на 6 октомври и даде възможност на над 200 души да си отговорят на най-важните въпроси, свързани с бременността, раждането, майчиното и детско здраве.

Ежемесечното проследяване на хемоглобина, нивата на кръвната захар и редовното измерване на кръвното налягане са сред задължителните изследвания, които жените трябва да правят, за да избегнат едни от най-честите заболявания по време на бременността. Сред базовите изследвания са цитонамазка преди 14 гестационна седмица, ранният биохимичен скрининг и феталната морфология, отбелязаха медицински специалисти по време на форума.

 

Третото издание на „Форум бременност и детско здраве“ постави и няколко нови теми пред аудиторията в града под тепетата. Лекция за „Ефектът кожа в кожа. Що е то кенгуру грижа?“ изнесе началникът на Отделението по неонатология в УМБАЛ-Пловдив д-р Диана Аргирова, която запозна присъстващите с резултати от изследване, според което този метод се бори със стреса в първите дни след изписването на бебето. Акушер-гинекологът д-р Владимира Карагьозова се фокусира върху темата за приема на медикаменти по време на бременността и предупреди бъдещите майки, че в този период дори безобидните лекарства могат да бъдат опасни. За първи път в рамките на Форума се дискутира и темата за луксация и дисплазия на тазобедрените стави при кърмачета. Детският ортопед д-р Димитър Стаматов припомни, че ехографския скрининг за това заболяване е задължителен и се прави между 4 и 6 седмица след раждането на бебето. „Най-добрата профилактика за бебето  е бебеносенето, при което позицията на крачетата е 90 градуса, а флексията – 45 градуса“, поясни д-р Стаматов. 

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова също се включи във Форума с темата „Информирани решения по време на бременността“. По думите й 35% от съдебните спорове между лекар и пациент се дължат на грешки в комуникацията, а тя най-често е нарушена от неспособността да се отсеят фалшивите новини от достоверната информация.

 

Д-р Здравко Минев даде ценна информация на тема „Профилактиката на честите заболявания през бременността“, като предупреди, че най-критичният период от цялата бременност е до 12 гестационна седмица. Магистър фармацевтът Лилия Божкова посъветва бъдещите майки да приемат фолиева киселина и различни видове витамини и минерали. Акушерката Ина Сарова от ЦРЗ „Д-р Васил Даскалов“ припомни, че информираният избор е в основата на позитивното отношение към раждането. Началникът на „Клиниката по акушерство и гинекология“, УМБАЛ „Св. Георги“ проф. д-р Екатерина Учикова акцентира върху дирижираното раждане, което най-често се прилага при преносена бременност, аномалии на родилната дейност и при други усложнения в хода на раждането.

7 дни преди раждането родителите трябва да решат дали ще съхранят стволови клетки на детето, припомни д-р Янко Янков, ръководител на тъканна банка „Селена целс“. По думите му към момента със стволови клетки се лекуват над 80 заболявания, като сред тях са левкемия, апластична анемия, таласемия, болест на Ходжкин, невробластом, ретинобластом, остеопороза и др.

Петя Запрянова, представител на Алианса на българските акушерки, акцентира върху младите майки. „Нуждите на родилката в този нов етап от живота й са изключителни важни, защото една от седем родилки страдат от следродилна депресия", коментира акушерката.

 

Акцент във втория панел на „Форум бременност и детско здраве“ бе грижата за детето. Офталмологът д-р Мая Минева сподели с бъдещите родителите, че първият преглед на детски очи трябва да бъде между 6 и 12-месечна възраст. Вторият важен преглед е между 3 – 4 години, а третият – преди първи клас.

Педиатърът д-р Ориета Каменова отговори на всички въпроси на присъстващите на Форума относно ваксинопрофилактиката и поясни, че съмнителната информация, която получават родителите, е в основата на спорните им решения за ваксините. Психологът Лучия Таскова посъветва родителите да общуват пълноценно с децата си и още в най-ранния етап от развитието им да поставят граници в семейството.

На финала на „Форум бременност и детско здраве“ се разигра томбола с интересни и полезни награди, а от „Икеа“ дариха обособен кът за кърмене и повиване на УМБАЛ „Пловдив“.

 

Събитието се реализира с подкрепата на тъканна банка „Селена Целс“, Future Health, Aptamil,       Compass Invest.

Институционални партньори на „Форум бременност и детско здраве“ са УМБАЛ „Пловдив“ и УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Медийни партньори на Форума са Bulgaria ON AIR, Dnes.bg, Az-jenata, Az-deteto, Tialoto.bg, сп. „9 месеца“; „Новите родители“, „Първите седем“, „Дневникът на мама и татко“, Bebok.eu, Mama mia, Радио Family и Plovdiv-online.com.