Виктор Борисов: Социалните мрежи променят журналистиката, но не дават отговор на всички въпроси

Извънредните емисии са най-големият адреналин, казва репортерът на Bulgaria ON AIR в интервю за az-jenata.bg

30.09.2019 | 10:06
Виктор Борисов: Социалните мрежи променят журналистиката, но не дават отговор на всички въпроси

Виктор Борисов е от журналистите, които следят събитията по всяко време на денонощието. Близките и приятелите му се шегуват с него, че е репортер 24/7. Бил е във всяка точка на страната, отразявайки много извънредни събития, природни бедствия. Миналата зима, докато показва на зрителите от първо лице бедственото положение в Смолян, Виктор и екипът на Новините ON AIR се оказват … бедстващи. Насред 2-метрови преспи, в подножието на обсерваторията в Рожен, техническа повреда в колата налага „Гражданска защита“ да се притече на помощ на телевизионния екип.

„Не знам какъв късмет имам, но всяка моя командировка се превръща в малко приключение“, казва Виктор. Неведнъж се е случвало репортерът да замине командировка в един град, а на следващия ден история от друг град да наложи неговото спешно заминаване в коренно различна част на страната. Признава, че рекордът му, може би, е когато в рамките на един ден се включва от три различни града в България.

Казва, че най-важното в журналистиката е обективността и балансът, а репортерите трябва да са етични и винаги да търсят причината защо нещо се е случило. „Днес социалните мрежи могат да дадат бърз отговор какво и къде се случва. Нашата работа е да дадем отговор на въпроса „Защо?“. Освен че търси отговор на този въпрос, Виктор се стреми материалите му да дават допълнителна информация, която да обогати зрителя. А историите, които се стреми да разказва, са тези, в които човешките ценности са главен герой. „Искам да показвам свят, в който меркантилността не е водеща“.


Признава, че страстта му са извънредните ситуации, които обаче рядко са с положителен заряд. „Извънредните новинарски емисии носят най-големия адреналин. Винаги има тръпка. Мисля, че ако изчезне, това ще е моментът, в който ще трябва да сменя професията“, казва репортерът. Според него именно извънредните ситуации са лакмус за професионализма на журналистите.

Целият материал четете в az-jenata.bg