Намирането на дялов капитал - основното предизвикателство пред предприемачите

Предприемачът трябва да е наясно как потребителите ще посрещнат бизнес модела, отчетоха експерти по време на Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“

26.09.2019 | 11:38
Намирането на дялов капитал - основното предизвикателство пред предприемачите

Намирането на дялов капитал продължава да бъде основното предизвикателство пред младите предприемачи в България. Около това мнение се обединиха експерти и предприемачи по време на дискусията Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“, която се проведе на 25 септември в София.

Според Момчил Василев, управляващ директор в Endeavor, големият проблем на пазара е липсата на капитал за развитие на различните стадии на предприемаческите идеи. „Преди беше важен банковият кредит, сега е намирането на дялов капитал и банките трябва да намерят инструмент за компаниите, които не притежават капитали, но са перспективни“, коментира Василев.

В същото време от Българска банка за развитие и Пощенска банка се обединиха около мнението, че за да получат финансиране от институциите, предприемачите трябва да умеят да очертаят много добре перспективите на бизнеса.

„За нас е важно предприемачът да е адаптивен, да анализира средата и да е наясно как потребителите ще посрещнат бизнес модела“, коментира Румяна Иванова, началник управление „Банкиране малък бизнес“, Пощенска банка. 

„Две са основните предизвикателства пред една банка - регулаторните и мотивационните резултати, пред които застават служителите“, коментира Николай Димитров, изпълнителен директор в Българската банка за развитие. За пример той даде работата с фирма от пазара за недвижими имоти, която е по-трудна заради спецификата на пазара, отколкото с един стартъп.

Модераторът на дискусията Виктор Манев,  съосновател на Impetus Capital, прогнозира развитие на фондовете в България, които да влагат средства в частен и рисков капитал и цитира данни от последното проучване на Invest Europe

„В Европа нараства частният капитал, но в Централна и Източна Европа има спад. Влияние има Brexit, защото Великобритания беше страната с най-голям брутен вътрешен продукт (БВП) от частен капитал, а сега е задмината от Дания. В България около 30% е спаднал притокът на частен капитал през 2018 г спрямо 2017 и Гърция ни изпреварва“, заяви Манев.

Божидар Нейчев, старши съдружник в PwC България, подчерта, че за предприемачите е важно да развият бизнеса си с няколко стъпки напред и след като обмислят бизнес идеята си, трябва да решат и в коя част на света ще я реализират.

По време дискусията няколко предприемачи споделиха пътя и трудностите, през които са преминали при превръщането на една идея в успешен бизнес. „Ако искаш да имаш несъществуващи неща, трябва да ги създадеш сам“, заяви Ангел Георгиев, основател и изпълнителен директор на Sappience.

Воден от личния мотив, Николай Пирянков, изпълнителен директор, Taylor & Hart, също решава да създаде собствен бизнес за изработването и продажбата на персонализирани годежни пръстени и брачни халки. Според него най-важното е предприемачите да намерят инвеститор, когато вече са постигнали успех.

А според един от най-успешните български предприемачи Васил Терзиев, съосновател на Telerik Academy, на частния инкубатор Campus X и Eleven Venture Fund, рецепта за успех няма. „Със сигурност има неща, които обричат един проект на неуспех. Например егото на хората, това е най-големият проблем“, категоричен беше Терзиев.

„Предприемачи на бъдещето“ се организира от Клуб Investor. Генерален партньор на събитието е Българска банка за развитие. Дискусията се провежда с подкрепата на PwC и Пощенска банка.

Медийни партньори на Клуб Investor.bg „Предприемачи на бъдещето“ са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Money.bg и SmartMoney.bg.