Милена Енчева – момичето между горещите политически събития и самотата на обектива

Журналистиката е борба за истина, казва репортерът на Bulgaria ON AIR в интервю за Az-jenata.bg

26.08.2019 | 10:04
Милена Енчева – момичето между горещите политически събития и самотата на обектива

Милена Енчева е от журналистите, които са отразявали почти всеки един сектор – от образователната система и промените в нея, през проблемите на здравеопазването, до горещите политически събития. Всъщност политическата журналистика, която в момента е ресор на Милена в Bulgaria ON AIR, е и нейна мечта. А от ожесточените дебати в парламента, обича да си почива сред природата, въоръжена с фотоапарат. „Това е начин, по който мога да изразя себе си“, казва репортерът на Новините ON AIR. 


Страстта към фотографията пламва неусетно, още в ученическите й години. Заради умението да прави най-добрите снимки, Милена е „назначена“ за фотограф на класа по време на всички ученически екскурзии. Първият си фотоапарат получава в седми клас. „Спомням си го много добре. Розов, беше култов“. За израстването от  „любител фотограф с добри снимки“ до „любител с познания“ помага брат й, който й подарява курс по фотография. „Даде ми ваучер с послание да не позволявам на парите или времето да ми попречат да сбъдна мечтите си“.  
След края на курса, Милена е убедена, че фотографията е нейната страст, а природните картини са това, което я вдъхновява да посяга към апарата. „Когато снимам природа, ми идва музата да се заигравам с цветове и нюанси“. 


Като всеки страстен фотограф и Милена се вглежда в детайла и търси различен ъгъл във всяка снимка. Същото прави и в работата си. Въпреки че вече година следи политическия живот в страната, отразяването на който не позволява много творчество, журналистът на Bulgaria ON AIR влага почерка си във всеки  репортаж. „Искам да е различен. Дали чрез текста, или с кадрите, с които мога да се заиграя. Това са малки детайли, които за повечето хора може да са незабележими, но дори и няколко човека да са ги открили, трудът ми си струва“, казва Милена.  
Харесва политическата журналистика, защото й дава широк поглед над случващото се в страната и я учи на неща, които са полезни и в житейски план. „Разбрах, че властта променя. Тя не е за всеки, много хора не могат да се справят с нея. Успяват по-гъвкавите и тези, които могат да преценяват ситуацията“.  

Телевизията я печели с динамиката и тръпката от това, че „нещата се случват сега, на момента“. Казва, че за нея „журналистиката е борба за факти и истина“. Мечтае за интервю с Илън Мъск, а докато това се случи, иска да разказва истории, които водят до промени. „Това са всички онези истории, които след като ги разкажеш, виждаш, че има реален резултат – няма значение дали става дума за житейска драма или разбита улица. Тези истории си струват“.

Целият материал четете ТУК.