ТВ премиера на "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/"

Bulgaria ON AIR излъчи на 18 април от 21:00 за пръв път в българския ефир документалния филм на журналиста Красимир Лаков

16.04.2014 | 14:51 Редактор: Доника Ризова
Красимир Лаков (автор на книгата и филма), Роналд Ът, Ричард Ран

Телевизионна премиерата на "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/"

Документалният разказ се основава на едноименната книга.

Филмът е посветен  на плана на американските икономисти Ричард Ран и Роналд Ът, предложен преди 23 години. Идеята на плана Ран-Ът беше,  да помогне на България да въведе пазарната икономика и принципите на ефективното производство. 

"Преходът, който не стана /така, както бе замислен/” е един увлекателен документален разказ за началото на преходния период от комунизъм към демокрация в България. Филмът представя част от хората, започнали промените: проф. Иван Ангелов, Венцислав Димитров, Боян Славенков, Ричард Ран, Роналд Ът и Марк Блумфийлд.

„Решихме да направим този филм, който да обрисува началото на преходния период в България от комунизъм към демокрация и да представим някои от хората, започнали промяната. Документалният филм е за всички, които искат да знаят как започна и как се случи всичко, а също така и за тези с къса памет или недостатъчна информация, за тези, които лесно правят погрешни умозаключения и днес обвиняват плана Ран-Ът за случилото се в страната през последните две десетилетия. Заключенията относно причинно-следствените връзки, каквито може би не съществуват в доклада, доведоха до негативното възприятие на плана сред някои от гражданите на България“,казва Красимир Лаков.

„Ние искаме да покажем, че намеренията на авторите на доклада бяха свързани с намирането на възможно най-безопасния път за развитие на страната по време на бурния и безпрецедентен преход.За съжаление идеите, представени в този доклад, не се реализираха своевременно. Напротив, много от реформите, въведени от политиците в страната, бяха напълно противоположни на направените в доклада предложения. Поради тази причина голяма част от него остана просто неоползотворена възможност.“, допълва авторът.

Гледайте за първи път в българския телевизионен ефир филма "Преходът, който не стана /така, както бе замислен/”, в петък, 18 април, от 21.00 часа, само по Bulgaria ON AIR .

Още по темата

За Красимир Лаков:

Красимир Лаков започва журналистическата си кариера в БНТ през 1985 г. като редактор и водещ на предаването „Световна икономика”. От 1991 до 1995 г. e редактор и водещ на икономическото блок-предаване на БНТ „Плюс-минус”. От 1990 г. работи и за радио „Свободна Европа”. През учебните години 1992-944 е преподавател по „Медийни практики” в Нов български университет. От 1993 до 1995 г. е шеф на софийското бюро на радио „Свободна Европа”, а от 1995 г. работи в централата на радиото в Прага.
 

От 1996 г. до затварянето й през 2003 г. е заместник-директор на българската секция на радио „Свободна Европа”. От 2004 до 2006 г. е кореспондент на програма „Хоризонт” на БНР в Прага. От пролетта на 2011 година Красимир Лаков е редактор в телевизия „Bulgaria ON AIR “. Той има научна степен „Доктор по икономика”. Специализирал е една академична година в Princeton University в САЩ, три месеца в London School of Economics, 3 месеца в Икономическия институт на Академията на науките на Чешката република, 1 месец в University of Glasgow, Залцбургски семинар и др.

Откъс от филма