Златимир Йочев – пътуващият журналист с фотоапарат в ръка

Водещият на "България сутрин" разказа пред Dnes.bg за своята кариера и любовта към пътуванията

01.06.2018 | 14:07 Редактор: Меги Радева
Златимир Йочев – пътуващият журналист с фотоапарат в ръка

Любопитството е това, което провокира Златимир Йочев - водещ на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR и в професията, и в опознаването на близки и далечни страни. Това свое любопитство той пренася и в ефир, което му позволява да среща зрителите с интересни, полезни и важни истории и теми.

Още в студентските си години журналистът прави туристическо предаване. И кръстосва България. Следва трупане на опит в различни медии, където пътешествията остават част от работата и определят бъдещето му. Среща и верен спътник, с който споделят обща страст в опoзнаването на света – приятелката му Марина. Последното им далечно преживяване, на което двамата се наслаждават, е пътуването им до Китай. Златимир Йочев разказва пред Dnes.bg за любовта към пътешествията у нас и по света и откъде идва тя, споделя натрупани впечатления и емоции, и признава къде още би искал да го заведе приключенският му дух.

Любовта към пътуванията

"Израснал съм в страна, далеч от България, която се намира на другия край на Средиземно море - Либия. Със семейството ми живеехме близо до морето, което обичам много. Родителите ми работеха в Триполи във време, в което имаше много голяма българска общност там. Аз и сестра ми учехме в българско училище. Спомените ми са за едно страхотно безгрижно детство. Да карам велосипед беше сред любимите ми занимания, да ходя на плаж и на екскурзии. В Либия има археологически останки и забележителности от римско време, което е малко известен факт. Има цели запазени градове - като Лептис Магна. И може би там някъде, за петте години, през които бях в Либия, се е зародило желанието ми да пътувам и да опознавам различни места и култури. Като се върнах отново да живея в България, се оказа, че тук съм пропуснал тези екскурзии, на които водеха тогава децата. Пожелах си да пътувам много и да опозная България... И това стана" - връща се назад във времето Златимир Йочев.

Още като студент в първи курс късметът и щастието се усмихват на Златимир и той е избран за водещ на туристическо предаване. Прегръщайки най-мечтаната работа не само за него, два пъти обикаля България с "Пътеводител BG" по БНТ.

Кариера

Преди да стане част от екипа на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR, Златимир работи и в сутрешния блок на друга телевизия, а по-късно му се отваря шанс да предложи идея за нов проект. Той, без изненада, е свързан с нови авантюри и пътувания. Пише концепция за туристическо предаване, в чието заглавие има дори игра на думи с неговото собствено име. Със "Златна мисия" той се сблъсква с интересни, забравени места, занаяти, традиции, дори храни. В село Черни Вит до Тетевен, например има зелено сирене, което е като френското. Съхранява се в дървени съдове, хваща благородна плесен и е невероятно вкусно. "Открих стари песни, диалекти... направих повече от 50 епизода за година и половина с мисията "пътешественик и откривател", и още един път обиколих България. След това станах репортер в потребителско предаване, в което помагах на хората да разрешават неволи, бях водещ на новините в БНТ, правих и документални филми", разказва още той.

"Трънски трохи" е филм, който остава в съзнанието на журналиста. Лентата, създадена преди две години, разкрива характерния бит и диалект на хората в трънския край, но показва и стряскаща статистика. Оказва се, че в десетки населени места хората нямат магазин, откъдето да си купуват хляб и основни продукти. Единственото им спасение са пътуващи микробуси, които идват по веднъж в седмицата. Именно през погледа на шофьор на такъв микробус е пресъздаден живота на тези хора, които чинно седят на пейките по селата и чакат да им донесат хляб, лекарства, вестници... На коренно различна тематика е и филмът му за българските банкноти, с които всеки ден боравим, но не знаем какво има на тях.

"Като студент бях посетил подобна изложба и си казах, че един ден ще направя филм по темата" - казва Йочев. - С всичко е така при мен... Като кажа нещо, рано или късно го осъществявам... А след това дойде предложението да стана водещ на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, което приех без да се замисля. За любопитен и авантюристичен човек като мен ежедневното трупане на нови знания, срещите с интересни гости, възможността да водя изнесени студиа от различни краища на страната и да показвам на зрителите добрите примери, е изключително ценно. Аз съм положителен човек и смятам, че сутрешният блок трябва да представя повече позитивни теми. Затова с екипа на "България сутрин" винаги се стремим да показваме добрите примери. Разбира се, ранното ставане ми тежи, но то има и своите предимства - пътувам, когато няма задръствания, мога да пазарувам, когато другите не могат и са на работа, върша и други свои неща следобед.

Мястото към което се връща

"Винаги се връщам в село Ягодина в Родопите... - признава журналистът. - Имам сантимент към местата, които са в тази планина, в този район. Организирахме и сватба на мои приятели. И се превърна в мода да се венчават в Ягодина, дори облечени в народни носии. Родопите като цяло са ми любимо място, но обожавам още и Пловдив, морето, Варна, Бургас, не пропускам и места като Плиска и Преслав, Белоградчик... Трудно ми е да кажа, че само едно място ме привлича. Харесвам и Велико Търново, няколко пъти съм гледал светлинния спектакъл "Звук и светлина", който правят в града. Етъра също е прекрасен... Чувствам се богат човек от това, че опознах родината си.

Но реших, че трябва да пътувам не само тук, а където ми видят очите и по света. Последното ми увлечение е към Изтока... Преди месец се върнах от Китай, а преди това усетих и духа на Япония. Така че за по-малко от 2 години посетих 2 прекрасни дестинации. Имах план до 30-та си година да обиколя всички европейски столици, което се оказа доста амбициозен проект. Посетил съм повече от половината от тях. На Балканите не съм бил единствено в Косово. Пообиколил съм Европа, за което допринесе и майка ми, която живее в Англия. Тя е на 60-70 км от Лондон и доста попътувах в тази част на Острова. Време беше да открия нови континенти. Така дойде Япония, после Китай. Хубаво е, че с приятелката ми работим в една сфера, имаме еднакви стремежи и ценности, а относно пътуванията - тя е човек, който смело мога да държа за ръката и да кръстосваме целия свят. Издържа някак на лудото ми темпо и намираме страшен кеф в това да ходим понякога по 30 километра пеш, за да разгледаме най-доброто от мястото, което сме избрали.

Цялото интервю прочетете в Dnes.bg.