Учени откриха планета, изцяло покрита с лава!

Първоначално астрономите са смятали, че 55 Cancri е воден свят или че е направена от диаманти

04.04.2016 | 14:49 Редактор: Луиза Божинова
Уикипедия

Учени откриха скалистата планета извън Слънчевата система, която е изцяло покрита с лава!

55 Cancri  има две различни половини - едната почти напълно разтворена, а другата почти напълно твърда, пише Science Daily, цитирана от агенция "Фокус".

Според астрономите условията на горещата страна на планета са толкова екстремни, че е възможно атмосферата да се изпарява. Резултатът е, че условията в двете половини на небесното тяло се различават драстично. Температурите на горещата страна достигат 2500 градуса по Целзий, докато температурите на студената - приблизително 1100 градуса по Целзий.

Използвайки данни от телескопа Spitzer, изследователите са проучили планета, 55 Cancri, която орбитира около подобна на Слънцето звезда, разположена на разстояние 40 светлинни години в съзвездието Рак. 55 Cancri e супер - Земя - скалиста екзопланета, която е два пъти по-голяма и осем пъти по-масивна от Земята.

Учените са проследили как условията на планетата се променят при пълно завъртане около майката-звезда - нещо, което се прави за пръв път за такава малка планета.

Приливните сили са толкова силни, че планетата е постоянно обърната само с едната си страна към звездата-майка, подобно на Луната, където има страна с вечен ден и страна с вечна нощ. Тъй като е сред най-близко намиращите се супер-Земи, 55 Cancri e един от най-добрите кандидати за подробни изследвания на повърхността и атмосферните условия на скалиста извънслънчева планета.

55 Cancri e обект на обширни проучвания след откриването й през 2011 година. На базата на данни, записани по различно време се е смятало, че е воден свят или дори, че е направена от диаманти, но сега учените смятат, че почти изцяло е покрита с лава.