Азис и Николета - лицето на родния шоубизнес пред света

Те успяха да привлекат вниманието на таблоиди и световни медии

11.03.2016 | 18:30 Редактор: Ирина Георгиева
Facebook

От дълги години спортистите са основната ни гордост зад граница. И всеки, който е пътувал може да го потвърди - свързват ни със Стоичков, Бербатов, Стефка Костадинова. Политиците често се снимат с тях, надявайки се да извлекат малко реклама и за себе си, но е факт, че слязат ли от политическата сцена вече не са интересни на никого.

През последните няколко години има двама души, които редовно попадат в полезрението на световните медии. По различен начин, но е факт, че им се обръща внимание. Това са Николета Лозанова и Азис.

На Николета визитката дълго време се изчерпваше с "известна с известността си". Нейното име се намесваше, когато ставаше въпрос за връзки с популярни бизнесмени, които влизаха и в криминалните хроники. Но те бяха и са част от родния шоубизнес, защото с техните пари стават известни плеймейтки, модели нямащи общо с модата, напомпани силиконки, които се стремят за своите 5 минути слава.

Още по темата

Николета обаче успя да задържи за дълго време вниманието към себе си, пак благодарение на връзките си. Основна заслуга за това имат и скандалите й с вратаря на националния отбор Николай Михайлов, сватбата й с друг национал - Валери Божинов, изневерите и според медийни информации - предстоящ развод. Бъдете сигурни, че тя ще се възползва от всеки случай, за да си направи реклама.

В същото време продуцентите Иван и Андрей й се довериха да бъде водеща на тв таблоид в национален ефир. В bTV е недолюбвана от много хора, но рейтингът засега я опазва. Качествата й на тв водещ се оспорват от мнозина, включително и от специалисти, но Лозанова продължава да коментира мишените си в "Папараци".

Но все пак силата й остава в това да я свързват с известни мъже. И нейните похождения започнаха да заемат място в таблоидите на Острова, че и зад Океана. Първо беше връзка с Григор Димитров и едва ли не тя бе причината Маша да бие шута на тенисиста. Мениджърът на Гришо я заплаши със съд, ако продължава да си прави реклама и нещата позатихнаха, но Николета успя да си направи реклама.

После пък медиите (най-вероятно с нейното съдействие) я вкараха в леглото на германския дизайнер Филип Плейн. Нейни дружки се кълнат, че тя наистина е топлила чаршафите му, но тя едва ли някога ще коментира този факт. Но с недомлъвки "новината" се разрастваше и повторена 1000 пъти вече едва ли някой се съмнява в нея.

По същия начин протече и връзката й с Кристиано Роналдо - слуховете тръгнаха от определени родни медии и бяха подхранвани в продължение на няколко седмици със загадъчни снимки от Мадрид. Някои дори не бяха истински. На Запад пък разнищваха португалската звезда за воаяжите му до Мароко във вилата на боксьор и си задаваха въпроса "Гей ли е Роналдо?".

По някое време обаче таблоидите насочиха вниманието си към настоятелните дописки от българско и на Острова започнаха да излизат заглавия, че Роналдо едва ли не е загубил ума и дума по Николета. С подходящия бекграунд около шумотевицата около Григор материалите си бяха бижу. А Николета стана известна старлетка и извън България. Доказателство затова е и увеличеният приток от чужденци в социалните й профили.

Другото ни лице извън границите се оказа Азис, който за разлика от Николета си има професия. И тук не става въпрос за популярността му в Турция или в Сърбия, където турбофолкът е издигнат на пиедестал. Преди години той нашумя в Русия, даже излизаха тетрадки и ученически раници с неговия лик.

"Ню Йорк Таймс" пък го представи в обширна статия "25 песни, които ни показват накъде отива музиката". Там сред изпълнения на Джъстин Бийбър, Риана, Coldplay, Лайнъл Ричи, Питбул, Фарел Уилямс и Дейвид Боуи личи и "Хабиби" на Азис.

Той отново е разказал историята си как е белязан да бъде различен, как се чувства гей и ром в България. Има и малка легенда, която се върти от години и у нас - че напълнил националния стадион "Васил Левски". Истината е, че напълни един от крайните сектори, а с публиката пред сцената максималната бройка хора да е пряко сили 15 000. Концертът не бе толкова назад във времето, за да се измислят пълни стадиони, но явно и думата комплекс напъва някъде от дълбините Азисови. Даже още е във фолклора на присъстващите на този концерт как поздрави тогавашният министър на спорта Васил Иванов-Лучано, който отвори вратите на стадиона за този концерт. Тогава в средата на фолк шоуто Азис го поздрави за възможността да пее на "Васил Левски" с песента "Умри".

Така или иначе с песните си Азис бе забелязан не само на Балканите. А той има амбицията да запише песен и за американските си почитатели. Бъдете сигурни - ще го направи. А че у нас е силно мразен и обичан е нещо нормално. Песента му "Хабиби" обаче е гледана над 20 милиона пъти в YouTube за няколко месеца. И далеч не всички са от България. А чужденци се надпреварват да си правят клипчета с тяхно изпълнение на хита. Сред тях има и холандци, руснаци, германци, дори и от скандинавските страни, а тях не може да ги обвиниме, че са чалгари.

Азис и Николета понасят много негативи у нас, понякога с пълно право. Но пък популярността им вече е извън границите ни. Независимо дали ни харесва или не. Това, за което мнозина мечтаят те го постигат по свой си начин - със секс, с глас, с имидж. Отделен е въпросът дали ние искаме с тях да ни асоциират, но е факт, че шоубизнесът ни, който е на командно дишане, "ражда" някакви герои...

Коментарът е на Александър Попов от екипа на Dnes.bg

Още новини четете в Dnes.bg