10 мита за здравословния начин на живот

Някои митове се създават от търговски подбуди, а други - от предразсъдъци

27.02.2016 | 17:01 Редактор: Мария Аладжова
10 мита за здравословния начин на живот

Изглежда, че едва ли не всеки ден учените провеждат редица изследвания, които кардинално променят представите ни за здравословен начин на живот. 

Постоянно се появява информация относно това какво е изключително полезно или вредно за човека. Уви, подобна информация невинаги е вярна, а понякога дори нарочно се създават митове с комерсиална цел.

Някои от тях ще развенчаем в следващите редове.

1. Антибактериалният крем за ръце поддържа ръцете ни чисти

Двете най-разпространени инфекции - стомашният вирус и клостридиалната инфекция, са устойчиви и на най-скъпите антибактериални гелове. За да бъдат винаги чисти ръцете ви, е достатъчно просто да ги миете.

2. Готвенето в микровълнова печка е опасно за здравето

Оказва се, че и това твърдение не е просто грешно, а дори е напълно противоположно на истината - микровълновата печка съхранява по-добре витамините в храната, отколкото фурната.

3. Бадемовото мляко е по-полезно от кравето

Да, то наистина съдържа по-голямо количество протеини отколкото кравето мляко. Те обаче са едва 2% от необходимата дневна доза. А за разлика от протеиновото мляко, кравето е по-богато на витамини.

4. Сутрешният фреш - най-полезната закуска

Магазините за битова техника преливат от всякакви видове сокоизтисквачки, с които можете да изцедите най-вкусните фрешове без особени усилия. Истината обаче е, че освен да утолите жаждата си, няма да подпомогнете значително имунната си ситема. Причината - клетките на плода, съдържащи полезните му свойства, остават в уреда.

5. Трябва да се яде само яйчният белтък

Холестеролът, който получаваме ежедневно от приема на храна, не може да повлияе съществено на холестерина в кръвта. Икзлючения правят само случаите на сърдечни патологии.

6. Витаминните комплекси подпомагат организма

На практика 50% от хората ежедневно приемат витаминни комплекси. Малко известно е обаче, че след десетилетия на изследвания, учените така и не успяха да представят убедителни доказателства за ползата от тях.

7. Детоксикацията връща баланса

Бъбреците и черният дроб са много по-силни, отколкото си даваме сметка. Временните диети за прочистване всъщност нямат особен ефект върху тези органи. Най-добрият начин да ги предпазим е да се храним правилно.

8. Няма такова нещо като "прекалено много витамин С"

Всъщност има. Дневната доза от над 2000 мг може да предизвика диария, повръщане, гадене, ускорено сърцебиене, главоболие и други странични ефекти.

9. Продуктите с ниско съдържание на мазнини са приоритетни

Изследване сред над 50 хил. жени, които са приемали само продукти с ниско съдържание на мазнини, показва, че при конкретната група не се наблюдава понижаване на риска от онкологии. Промени в теглото също не са регистрирани.

10. Не на мононатриевия глутамат!

Тази вид сол е най-добре позната с употребата си като хранителна добавка-овкусител. Използва се в чипсовете, царевичните пръчици, както и в замразени или полуготови храни. 

Мононатриевият глутамат е напълно безопасен и всички обратни твърдения са банален мит.

Защо? Той се съдържа естествено в морски водорасли и в ферментирали соеви продукти, като дрожите например. Широката му употреба на овкусител се дължи на факта, че е по-евтин, отколкото други аромати и овкусители.