Искате добър живот? Движете се!

Обездвижването причинява смъртта на половин милион европейци всяка година, показва доклад на СЗО

15.02.2016 | 14:35 Редактор: Ирина Георгиева
Искате добър живот? Движете се!

От Мартина Ганчева

Един от най-големите дарове за човека е възможността да се движи. Но понякога различни фактори му пречат. Представете си един човек, който има шипове в краката или някаква ревматична болест и е прикован на петия етаж на сграда, в която няма асансьор. Той гледа света през малко прозорче, вижда част от небето и част от короната на едно дърво. Това е целият му поглед към света, другото е екранът на телевизора. Този човек живее в социална изолация. Екипът на Днес посвети днешното предаване на обездвижването като комплексен феномен.

Александра Иванова, която успява да свали цели 38 кг, разказа своята лична история. 

"Клишетата от медиите и рекламите ни подтикват да водим нездравословен начин на живот. Някога живеех без да се замислям. Но един ден отворих шкафовете и изхвърлих от тях всички лъскави опаковки", коментира Александра. И допълни - "Когато една жена е здрава, тя е и щастлива. Не вярваме в себе си, забравяме да се грижим за себе си". 

"Телесната маса е като банковата сметка", подчерта на свой ред доктор Огнян Пелов, който помага на Александра да се справи с излишните килограми.

В студиото кардиологът доц. д-р Иво Петров препоръча на хората да се придържат към средиземноморския тип хранене, като наблягат на рибата, маслините и зехтина и да се движат повече. Той констатира, че все повече млади хора страдат от лошо здраве на сърцето и разказа как преди две седмици е спасил живота на 28-годишна жена. 

Проф. Стефка Петрова даде съвети как да се хранят хората, чиято работа е свързана с интелектуален, а не с физически труд и по-голямата част от времето им преминава пред компютъра, зад бюрото. "При всяко хранене консумирайте плодове или зеленчуци", подчерта проф. Петрова. По думите й е много важно още от ранна детска възраст родителите да възпитават правилните хранителни навици у децата. 

Ласка Ненова, мениджър на NowWeMove за Европа и Бъди активен-България определи липсата на физическа активност като "бомба със закъснител". Тя разказа за кампанията, която започва и заради лична кауза. Като офисен служител дълги години работи зад бюро и получава дискова херния. Това я провокира да раздвижи не само себе си, но и да накара другите да го направят. 

Екипът на Днес демонстрира два добри начина за раздвижване и физически тонус – въздушна йога и CROSS FIT.

"Въздушната йога дойде като предизвикателство, когато преди около четири години краката ми отказаха. Висенето надолу с главата без да се натоварвата коленете, е много полезно. Гръбначният стълб е като верига, която се разтяга", обясни Людмил Дренски, инструктор по въздушна йога. Той показа поза Лотус.

"При CROSS FIT се тренира със свободни тежести и тежестта на собственото ни тяло. Това е комбинация от олимпийски спортове. CROSS FIT е функционален спорт, натоварва всички мускулни групи", обясни Кирил Любенов, инструктор по CROSS FIT.

За да си изберем спорт, с който да се раздвижим или правилен режим на хранене, най-вече трябва да познаваме добре себе си. А това може да стане и чрез Human design – най-прецизната система за себепознание. За нея разказа Веселин Михайлов - трансформативен интегрален коуч и ментор.

Обездвижването причинява смъртта на половин милион европейци всяка година, показва доклад на СЗО. На практика четирима от всеки пет жители на Стария континент страдат от новата болест. 

В XXI век не ни се налага да ловуваме, за да набавим храната си, да изминем 50 километра пеша или да бягаме, когато някой по-голям от нас хищник реши, че ние сме свежата му закуска. Но защо естествените движения остават все по-назад и как се е променил начинът ни на живот? Отговорът в следващия видео материал. 

Българчетата са пети в Европа по затлъстяване. Това обявиха от Европейската академия на науките по хранене. От синдикат "Образование" към КТ Подкрепа твърдят, че основната причина за това се крие в липсата на грижата за здравословното и физическо развитие на децата в предучилищна и училищна възраст. 

Изглежда хората не са единствените, които харесват йогата.

Всички сме чували градската легенда, че животните приличат на стопаните си. Екипът на Днес подбра за вас няколко снимки, като доказателство, че кучетата и котките дори имитират седящата поза на хората.

Хиподинамия- това е терминът за обездвижването и липсата на физическа активност. Развитието на технологиите, транспортът, съвременните офиси и училища отнеха на съвременния човек голяма част от естественото му движение и специалистите са категорични, че това буквално убива. За съжаление фитнесът, на който се доверяваме като алтернатива не е никаква панацея. Смята се, че хората, които посещават фитнес залата или ходят по 30-45 минути на ден, а през останалата част на деня седят на едно място, водят също заседнал начин на живот. Екипът на Днес дава няколко идеи как да се измъкнем от този капан.

Бягане през камъни, пустини и каньони. Без болки и контузии. Едно малко известно племе живее в каньоните на Мексико. Истински медицински феномен, свръх човеци на Земята. Убедете се сами.