Съвети за безопасност през зимата

Кухнята е за готвене. Никога не използвайте печката или фурната за отопление на дома

23.01.2016 | 11:40 Редактор: Ирина Георгиева
Съвети за безопасност през зимата

Когато температурите паднат през зимата, от Американският червен кръст предлагат десет стъпки, които хората да предприемат, така че да са в безопасност.

1. Навлечете се! Облечете няколко слоя дрехи, така че да ви стоплят. Ръкавици, шапка и шал ще помогнат, за да не загубите от телеснта си топлина.

2. Не забравяйте косматите си приятели. Приберете домашните любимци на закрито. Ако това не е възможно, уверете се, че те имат достатъчно топъл подслон и размразена вода.

3. Не забравяйте правилото за трите крачки - ако се отоплявате на електричество с духалка или печка - поставете я на равна, твърда повърхност на поне три крачки от неща, които могат да предизвикат пожар - хартия, дрехи, спално бельо, завеси, килими.

4. Надзор. Изключете отоплителните уреди и се уверете преди да напуснете стаята или преди да си легнете, че въглените в камината или печката на дърва са обезопасени и няма да предизвикат пожар.

5. Не си играйте с огъня! Ако се отоплявате на камина, използвайте стъклна или метална противопожарна преграда, така че да "улавя" искрите и търкалящите се трупи.

6. Изолирайте тръбите си. Оставете водата да тече, дори и на по-тънкан струйка, за да не замръзнат тръбите. Отворете вратите на банята и кухнята, за да позволите на топлия въздух да циркулира около водопровода. 

7. Дръжте термостата на една и съща температура и през деня, и през нощта. После сметката може да е малко по-висока, но по този начин може да се избегне скъп ремонт, ако тръбите замръзнат и се пръснат.

8. Кухнята е за готвене. Никога не използвайте печката или фурната за отопление на дома.

9. За тези, които живеят в къща - използвайте външни генератори. Никога не работете с генератор вътре в дома, в това число в мазето или в гаража.

10. Знанието е сила. Не поставяйте генератора до електрическата мрежа на дома си.