35 години от смъртта на Джон Ленън

Легендарният музикант беше убит пред дома си в Ню Йорк на 8 декември

08.12.2015 | 15:01 Редактор: Мария Аладжова
35 години от смъртта на Джон Ленън

Днес се навършват 35 години от убийството на Джон Ленън. Член на легендарната група The Beatles, художник, музикант и писател – Ленън е един от най-ярките творци на 20 век, променил представите за музиката, известен с бунтарския си нрав и хуманитарни каузи. На 9 октомври Ленън щеше да навърши 75 години. На 8 декември 1980 г., той беше застрелян от Марк Дейвид Чапмън.

Само шест часа преди злощастната среща той му дава автограф върху Double Fantasy, а по-късно е причакан пред дома си в Ню Йорк, където Чапмън го застрелва с 4 куршума от упор. В съда обяснява, че искал да стане известен - имал списък със знаменитости, убийствата на които щели да привлекат така желаната слава. Чапмън е осъден на доживотен затвор. Последното изслушване за помилването му се състоя миналата седмица, но молбата му беше отхвърлена.

Близо 200 хил. души се събират на обявеното от Йоко Оно (съпругата на Ленън) десетминутно мълчание в Сентръл Парк. Светът завинаги ще запомни посланията на легендарните му песни „Imagine”, „All you need is love”, „Instant Karma” и редица други.