50 години от началото на легендата The Beatles

Десет неща, които не знаете за първия албум на ливърпулската четворка.

22.03.2013 | 18:54
50 години от началото на легендата The Beatles

Днес се навършва точно половин век от излизането на албума, с който започва най-забележителното музикално явление на ХХ век. На 22 март 1963 се появява Please Please Me, дебютната плоча на The Beatles. Във време, в което британските класации са доминирани от филмова музика и лековати естрадни песнички, албумът прави истински фурор и остава начело в чарта в продължение на 30 седмици. От първото място всъщност го смъква втората плоча на групата - With the Beatles.

Десет факта, които може би не знаете за дебюта на най-великата група в историята:

1. ЧЕТИРИМАТА ЗАПИСВАТ целия албум за рекордно кратък срок - 9 часа и 45 минути. Продуцентът Джордж Мартин бил изумен от темпото на работа и след обичайните сутрешна и следобедна сесия ангажирал студиото и за вечерна, така че записът да бъде приключен още първия ден.

2. TWIST AND SHOUT, кавърверсия на песента на Фил Медли и Бърт Ръселq е записана последно, защото Джон Ленън бил с настинка. Мартин се тревожел, че твърде високите партии в парчето може да повредят гласните струни на вокалиста.

3. ЗАПИСЪТ НА ЦЕЛИЯ АЛБУМ струвал 400 британски лири – което при отчитане на инфлацията прави днешни около 10 000. Всеки член на групата получил по 7.50 лири на звукозаписна сесия.

4. СЕКТОРЪТ ЗА НАСЕКОМИ в лондонския зоопарк трябвало да е фон за снимката върху обложката. Зоологическото общество в Лондон обаче не дало съгласие и снимките били направени на стълбите в централата на звукозаписната компания EMI.

5. ОРИГИНАЛНАТА ВИНИЛНА ПЛОЧА е единственият албум на "Бийтълс", където като авторството на песните е изписано Макартни-Ленън. След това те винаги се изписват Ленън-Макартни.

6. ТЕКСТЪТ НА ОБЛОЖКАТА на Please Please Me е написана от пресаташето на "Бийтълс" Тони Бароу и в него са споменати тогавашните конкуренти на групата - The Shadows.

7. PLEASE PLEASE ME не е издаван в Америка близо четвърт век, въпреки колосалната популярност на групата отвъд океана. Едва след преработването на албума в CD формат през 1987 той се появява и на щатския пазар. .

8. ЗА ЕДНА БРОЙКА албумът е щял да бъде записан на живо пред публика в Ливърпул. В последния момент Джордж Мартин размислил, за да спести време.

9. ПЪРВОНАЧАЛНО албумът щял да се казва Off the Beatle Track, но междувременно излязъл друг сингъл с това име.

10. ЕДНО ОТ НАЙ-УСПЕШНИТЕ парчета в албума – Misery – първоначално било написано за британската тийн сензация Хелън Шапиро, но продуцентът й го отхвърлил като безперспективно.