19 начина да ядете здравословно с минимален бюджет

Планирайте яденето си, гответе си у дома в големи порции и пазарувайте на промоции

07.11.2015 | 12:12 Редактор: Ирина Георгиева
19 начина да ядете здравословно с минимален бюджет

Здравословната храна може да бъде скъпа и заради това на хора с по-малък бюджет може да им е трудно да се хранят добре.

Въпреки това има много начини да се спестят пари и все пак да се яде здравословно. От Business Insider предлагат 19 съвета, които може да помогнат за здравословното хранене с ограничен бюджет.

1. Планирайте храненията си

Когато става дума за спестяване на пари в магазин за хранителни стоки, планирането е от съществено значение. Отделяйте време всяка седмица, за да планирате храната през следващите седем дни. След това направете списък с хранителните стоки, които са нужни.

Също така можете да проверите и какво има в хладилника и шкафовете ви, за да видите какво вече имате. Там обикновено се "крие" много храна, която може да се използва. Планирайте покупките, които ще използвате, така че да не изхвърляте храна.

2. Придържайте се към хранителния списък

След като сте планирали храната си и сте направили списъка си хранителни стоки - придържайте се към него. В магазин за хранителни стоки е много лесно да се отклоните от целта, което може да доведе до нежелани и скъпи покупки.

Като общо правило - опитайте се да пазарувате в периметъра на магазина, където най-вероятно ще запълните коницата си със здравословни храни. В средата на магазина често се намират най-вредните и обработени храни. Ако се намирате в тези коридори, погледнете в горната или в долната част на рафтовете, а не напред. Най-скъпите продукти обикновено са поставени на нивото на очите.

Освен това вече има много "велики" хранителни приложения, които помагат при пазаруването. Някои от тях дори могат да запазят информация за любими продукти или да споделите списъка си с други купувачи.

Използването на приложение помага, ако сте забравили списъка си в къщи.

3. Гответе у дома

Готвенето у дома е много по-евтино от яденето навън. Създайте си навика да готвите, а не да ядете в последната минута. Като цяло можете да изхраните четиричленно семейство на същата цена на вечеря за двама души в ресторант.

Някои хора смятат, че е най-добре да се готви за цяла седмица през почивните дни, докато други готвят на момента.

Когато готвите, вие знаете точно какво слагате в храната си.

4. Гответе големи порции и изяждайте остатъците си

Готвенето в големи количества може да спести време и пари. Остатъците могат да се използват за обяд, в други рецепти или единични порции могат да се замразят, така че да им се насладите по-късно.

От хранителните остатъци могат да се направят добри яхнии, бъркани салати и буритос. Тези храни са подходящи за хора с ограничен бюджет.

5. Не пазарувайте, когато сте гладни

Ако отидете в магазин за хранителни стоки гладни, сте по-склонни да се отклонявате от списъка за хранителни стоки и да пазарувате импулсивно.

Когато сте гладни, често "жадувате" за храни, които не са полезни за вас или вашия бюджет. Опитвайте се да вземете плод, кисело мляко или здравословна закуска преди да влезете в магазина.

6. Купувайте здравословни храни

Някои храни са по-евтини, защото имат по-малко преработен вид. Например парче кашкавал е по-евтино, отколкото настъргания или консервираният боб е по-евтин от обработения.

Пълнозърнестите храни, като кафяв ориз и овес, също са по-евтини отколкото повечето преработени зърнени култури. Повечето преработени храни често се продават в големи количества и пакети.

7. Пазарувайте марки с широко приложение/ марка на супермаркета

Повечето магазини предлагат собствена марка продукти. Всички производители на храна трябва да спазват стандартите за осигуряване на безопасни храни. Тези марки могат да бъдат със същото качество като останалите национални марки, но просто са по-евтини. Въпреки това, прочетете съдържанието, за да сте сигурни, че не получавате продукт с по-ниско качество.

8. Спрете да купувате нездравословна храна

Премахнете някои нездравословни храни от менюто си. Ще се изненадате колко много плащате за сода, крекери, бисквите, пакетирани и преработени храни. Като ограничите този вид храна можете да вложите парите си в здравословни продукти с по-високо качество.

9. Пазарувайте на разпродажба и намаление

Ако имате любими продукти, които използвате често, трябва да се запасите, когато те се разпродават. Когато сте сигурни, че това е нещо, което ще използвате - можете да се запасите и да спестите малко пари.

10. Купувайте разфасовано месо

Прясното месо и риба мобе да бъде доста скъпо. Въпреки това можете да получите разфасовано месо много по-евтино. То може да се използва за буритос, гювеч, супи и яхнии. Също така можете да закупите голяма разфасовка месо, което да се използва в различни ястия през седмицата.

11. Сменете месото с други протеини 

Яденето на по-мало месо е добър начин да се спестят малко пари. Опитайте се ден или два в седмицата да използвате други източници на протеин като бобови растения, семена от коноп, яйца или консервирана риба. Всички те са много евтини, питателни и се приготвят лесно. Повечето от тях не се развалят дълго време.

12. Пазарувайте сезонни плодове и зеленчуци

Сезонната местна продукция като цяло е по-евтина. Те съдържат високи нива на хранителните вещества. Продуктите, които не са сезонни често се транспортират от другия край на света, което не е добре за околната среда и за бюджета. 

Пазарувайте плодове и зеленчуци в мрежичка - обикновено те са по-евтини. Ако си купите повече, отколкото трябва, можете да замразите част от тях или да ги включите в плановете си за следващата седмица.

13. Купувайте замразени плодове и зеленчуци

Сезонът на пресните плодове, горски плодове и зеленчуци трае само няколко месеца в годината и често да доста скъпи. Бързо замразените продукти обикновено са също толкова питателни и са доста по-евтини, достъпни през цялата година и се продават в големи торби.

Замразените продукти стават за готвене, шейкове или топинг на овесена каша или кисело мляко. Освен това печелите предимството да използвате само това, което ще готвите. Останалото можете да върнете в безопасност от разваляне във фризера. Да намалите продуктите и отпадъците е чудесен начин да се спестят пари.

14. Купувайте в насипно състояние

Купуването на някои храни в големи количества може да спести много пари. Житни растения като кафяв ориз, просо, ечемик, овек могат да се закупят и в насипно състояние. Те също могат да се запазят дълго време, ако се съхраняват в херметически затворени опаковки. Това важи и за боба, лещата, някои ядки и сушени плодове. Това се отнася за всички основни хранителни продукти, които са сравнително евтини и могат да бъдат използвани в различни здравословни храни.

15. Отглеждайте собствени продукти

Ако можете да отглеждате своя собствена продукция - това е добра идея. Евтино е да се закупят семена. С известно време и усилие, можете да отгледате собствени билки, зеле, домати, лук и много по-вкусни продукти. Това също спестява пари.

Домашно отгледаните продукти понякога са доста по-добри от закупените в магазина. 

16. Опаковайте обяда си

Заведенията и ресторантите са много скъпи, особено ако ядете в тях редовно. Ако успеете да изградите навик да си готвите в големи количества, то можете да си носите обяд без никакви допълнителни разходи и усилия. Това се нуждае от планиране, но спестява много пари в края на месеца.

17. Ако получавате купони - използвайте ги разумно

Купоните са чудесен начин да спестите малко пари. Не забравяйте обаче, че и те трябва да се използват разумно, а не за нездравословна и преработена храна.

18. Оценявайте по-евтините храни

Има много храни, които са достъпни и едновременно са евтини и здравословни. Опитайте се да увеличите употребата на яйца, боб, семена, замразени плодове и зеленчуци, по-евтини разфасовани меса и пълнозърнести храни. Всички те са вкусни, евтини (особено в насипно състояние) и много питателни.

19. Купувайте евтини храни от online търговци на дребно

Има online магазини, които предлагат здравословна храна с поне 50% по-евтино. Чрез регистрацията си в такива сайтове редовно можете да получавате достъп до ежедневни отстъпки и сделки.