8 навика, които продуктивните хора притежават

Защо запазването на фокуса и поставянето на граници са не по-малко важни от здравия сън и почивката?

11.05.2014 | 09:03 Редактор: Мариета Иванова
8 навика, които продуктивните хора притежават

Много често изглежда, че продуктивните хора притежават свръхспособности да се справят с всичко. Но това е мит. Истината е, че те се придържат към някои обикновени навика в живота си, пише Матю Торен в електронното издание на сп. Entrepreneur.

Ето и списък на 8 неща, към които продуктивните хора се придържат:

1. Спят достатъчно. Здравият сън от най-малко шест часа на вечер е също толкова важен, колкото това да се събудите на следващия ден. Причината е, че тялото ви буквално се възстановява по време на сън. Физическото възстановяване се случва през три от четирите етапа в цикъла на здравия сън- последният четвърти етап е времето за сънуване. От опит знаете какво следва след недоспиване - през целия следващ ден се чувствате мудни и замаяни. Тялото ви жадува за захар и въглехидрати. Мозъкът ви някак не работи на пълни обороти. Затова, ако искате да постигате добри резултати, не забравяйте да се наспите.

2. Правят почивки. Редица проучвания показват, че стоенето по цял ден пред компютъра не е полезно нито за вашия гръб, нито за продуктивността ви. Много от нас пренебрегват този факт. Глътка чист въздух, разходка, здравословен обяд ще се отразят добре на способността ви да мислите креативно и да преследвате поставения срок със свежи сили- най-малкото заради притока на кислород към мозъка ви. Времето винаги е ценно, но почивките и движението ще ви направят по- продуктивни и устойчиви на напрежение.

3. Разбрали са кога са най-работоспособни. Някои от нас са по- продуктивни рано сутрин, докато други следобед и късно вечер. Това зависи от собствения биологически ритъм и е научно доказано. На базата на мащабни проучвания с участието на над 80 хиляди души от три континента хронобиологът Тил Рьонеберг обобщава, че хората могат да бъдат разделени на два основни типа- „чучулиги” и „сови”. Биологичният ритъм на едните ги прави по-работоспособни рано сутрин, а другите – късно вечер.
Продуктивните хора се съобразяват със собствения ритъм и насочват енергията си към часовете, в които могат да бъдат най-продуктивни.  

4. Поставят приоритети. Продуктивните хора знаят, че поставянето на приоритети и изготвянето на план, ще доведе до ефективно използване на времето и постигане на важните цели. Те са майстори в подбора и подреждането на важните задачи за деня.    

5. Действат. Доброто планиране е нищо без последващо действие. Действието е не по-малко важно от планирането. Продуктивните хора създават бъдещето като се движат напред.

6. Организирани са. Времето често не достига и винаги има значение. В този смисъл и внасянето на ред в  хаоса ще ви спести време. Безспорно времето да оставите нещо на мястото му или да го обозначите правилно ще е по-малко в сравнение с това, което ще изразходвате да намерите нещо изгубено. Организирайте всеки аспект от живота си, за да постигнете максимална продуктивност.

7. Не правят няколко неща едновременно. Продуктивните хора са осъзнали, че правенето на няколко неща едновременно, размива фокуса и води до средни и ниски резултати в изпълнението на задачите. Вие може и да се способни да шофирате и да говорите по телефона, но е по-добре да останете фокусирани.

8. Създават и поддържат граници. Поставянето на граници помага при организацията и при изготвянето на план. Когато поставяте граници и ги поддържате, си спестявате много неприятности занапред, особено що се отнася до опитите да разберете и анализирате всички варианти и очаквания. В този смисъл разберете какви са вашите граници и не се колебайте да ги отстоявате.