ЕС чества 40-годишнината от създаването на Кубчето на Рубик

То се е превърнало в световен символ на европейската изобретателност

29.03.2014 | 16:19 Редактор: Елена Кирилова
ЕС чества 40-годишнината от създаването на Кубчето на Рубик

В Европейския съюз днес се отбелязва 40-годишнината от създаването на Kубчето на Рубик, което се е превърнало в световен символ на европейската изобретателност.

Самият Kуб на Рубик представлява главоблъсканица под формата на пъзел, изобретена през 1974 г. от унгарския скулптор и професор по архитектура Ерньо Рубик.

Феноменалното на това изобретение е неговото въздействие върху човешкото мислене. След усвояването на алгоритмите и при постоянни занимания с подреждането на кубчето, се достигна т.нар. пространствено мислене. Това е термин, който подсказва способността да се “гледа отстрани” на дадено събитие и да се предвиждат следващи такива.

Продължителното занимание с кубчето е чудесно средство за концентрация и медитация. То има благоприятен ефект върху релаксирането на организма.

Първото световно състезание по редена на Кубчето на Рубик се провежда през 1982 г. Тогава виетнамецът Мин Тай представя САЩ и печели надпреварата с невероятните 22 секунди, за които успява да нареди пъзела.

Миналогодишният рекорд принадлежи на холандеца Матс Валк, който успява да нареди кубчето за 5,55 секунди. Българският рекорд е дело на Николай Петров - 11,71 секунди.

Повече по темата вижте във видеото!