Янукович официално е обявен за издирване

Изпълняващият длъжността прокурор Олег Махницки обяви, че на бившия президент е повдигнато обвинение за масово убийство при утежняващи вината обстоятелства

26.02.2014 | 10:04 Редактор: Мариета Иванова
Янукович официално е обявен за издирване

Бившият президент на Украйна Виктор Янукович официално е обявен за издирване по подозрение в умишлено масово убийство. Киевски районен съд разпореди задържането му, обяви изпълняващият длъжността главен прокурор на Украйна Олег Махницки. Той допълни, че на бившия президент е повдигнато обвинение за масово убийство при утежняващи вината обстоятелства.

Махницки бе назначен за главен прокурор от новия президент на Украйна Олександър Турчинов, който започна да променя съставът на ръководните органи във Върховната Рада.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че определяйки своето бъдеще, Украйна не трябва да избира между Америка и Русия. По време на конференция за предотвратяване на сексуално насилие в зоните на конфликти той подчерта, че Съединените щати са готови да работят с Москва по намирането на решение, предаде ИТАР- ТАСС.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг също взе участие в конференцията, където подчерта, Великобритания подкрепя украинския народ в самостоятелното определяне на националните интереси. Той допълни, че подкрепата е по линия на формиране на пълноценно правителство, „което прави всичко възможно за достигане на политическо съгласие, промяна на политическата култура, в която корупцията е станала повсеместна, в провеждане на свободни избори”.

В Украйна упълномощеният от Върховната Рада нов ръководител на Министерството на вътрешните работи Арсен Аваков подписа заповед за разпускането на специалната част на милицията за обществена сигурност – "Беркут".

Преди ден бившият шеф на президентската администрация на Украйна Андрий Клюев, който според новите украински власти се укрива със сваления президент Виктор Янукович, е бил  прострелян няколко пъти. По думите на говорителя  му Артьом Петренко състоянието му е стабилно и животът му е извън опасност.