288 евро е струвала празничната коледна трапеза на едно германско домакинство

Традиционните ястия поскъпват с около 1,5% спрямо миналата година, показва статистиката

26.12.2013 | 10:25
288 евро е струвала празничната коледна трапеза на едно германско домакинство

288 евро е струвала празничната коледна трапеза на едно германско домакинство, сочи статистиката. Традиционните продукти обаче са поскъпнали с около 1,5% спрямо миналата година, показват още данните.

Традиционната коледна вечеря в Германия не може да мине без говежди стек. Любимата пържола на германеца обаче леко е поскъпнала в сравнение с година назад. Средно говеждото върви по 14 евро за килограм по хипермаркетите, а за три години цената му се е увеличила с  около 15 на сто.

Пушената риба е другото любимо ястие на германската трапеза. Нейната цена се е повишила със 7,6% за година.
Германците проявяват своята национална солидарност дори и на Коледа - 80 процента от шампанското, което се купува по коледните и новогодишните празници е с местен произход.

Но какво е Коледа без подаръци? За щастие един от често срещаните подаръци по тези празници - дигиталните камери, са поевтинели с 6,5 процента. Телевизорите обаче са поскъпнали.

Коледата ще е невъзможна и без сладки лакомства. Германците са изчислили, че родните сладкиши са на по-изгодни цени в сравнение с шоколадовите продукти в други европейски страни, което си е направо истински подарък за тяхната прословута пестеливост.