Peugeot отписва активи за 1,1 млрд. евро

Френският автомобилен производител обмисля да увеличи капитала си с 3,5 млрд. евро

12.12.2013 | 17:11
Peugeot отписва активи за 1,1 млрд. евро

Френският автомобилен производител PSA Peugeot Citroen обяви, че ще извърши отписване на активи за 1,1 млрд. евро заради влошеното състояние на пазара на автомобили и след непосилни валутно-курсови разлики в Русия и Латинска Америка. Kомпанията отново потвърди, че през тази година възнамерява да свие разходите си наполовина, пише MarketWatch.

Отписването ще засегне финансовия резултат на Peugeot за последните месеци на фискалната 2013 г., но няма да засегне разходите. През 2012 г. концернът отчете загуба в размер на 5 млрд. евро главно заради отписвания на активи.

Peugeot и General Motors също понижиха целите си за спестяване на разходи на техния по-малък алианс, след като базирания в Париж автопроизводител призна, че търси сделка с Dongfeng Motor Group за подкрепа на увеличението на капитала.

Акциите на Peugeot се сринаха с до 9% след новината за отписването. Анонимен източник сподели пред Ройтерс, че бордът на директорите на компанията е одобрил проект за увеличение на капитала с 3,5 млрд. евро с 40% отстъпка от цената на акциите.

Заводът на Peugeot в град Калуга, Русия, е сред инвестициите, чиято „счетоводна стойност вече не се покрива от бъдещите парични потоци“, споделя финансовият директор на компанията Жан-Батист дьо Шатийон. „Това ще се отрази на оперативния доход на групата.“

Изпълнителният директор на Peugeot Филип Варин, който напуска, сподели, че френският автопроизводител проучва възможността за задълбочаване на взаимоотношенията с Dongfeng – партньорът на компанията в джойнт венчър в Китай.

Разговорите с Dongfend са в „предварителна фаза“, като няма гаранция, че те ще приключат успешно. Но според източник, запознат със случая, бордът на директорите на Peugeot е взел решение да проведе финални преговори за общите положения по сделката, с която френската компания и китайската ще притежават по 20% от новите акции на Peugeot след увеличение на капитала на цена под 7 евро за акция.Hidden Field

От Dongfeng отказаха да коментират обвързването, но признаха, че текат „предпроектни проучвания“ с Peugeot.

Peugeot и General Motors заявиха, че до 2018 г. ще направят годишни икономии на разходи ot по 1,2 млрд. долара, като обявената сума е с 40% по-малка от първоначално обещаните съкращения за 2 млрд. долара.

Но съвместната разработка и производство на компактни и малки микробуси ще продължи, увериха концерните. GM, която държи 7% от Peugeot, потвърди, че ще подкрепи Peugeot, ако трета страна иска да купи дял от френската компания.

Сериозната отстъпка в общите условия за увеличението на капитала е в резултат на влошаващите се условия и неблагоприятните валутни движения, споделя още анонимният източник.

Повече по темата в материала на Bloomberg!