Air Canada поръча 61 самолета Boeing 737 MAX за 6,5 млрд. долара

Новината е голяма победа за щатския производител в битката с френския му конкурент Airbus

12.12.2013 | 16:50
Air Canada поръча 61 самолета Boeing 737 MAX за 6,5 млрд. долара

Air Canada е поръчалa 61 самолета от модела Boeing 737 MAX на стойност 6,5 млрд. долара. Новината е голяма победа за щатския производител в битката с френския му конкурент Airbus, пише BBC.

Канадският превозвач ще замени голяма част от сегашния си флот от Airbus-и с новите самолети Boeing с по-тесен корпус.

Авиопревозвачите по света продължават осъвременяването на въздушните флоти с повече гориво-ефективни летателни средства на фона на високите цени на енергийните суровини и намаляващите маржове на печалбата.

Air Canada обяви, че новите самолети ще спомогнат на компанията да намали разходите си за гориво и поддръжка на база на една седалка с повече от 20%.

"Обновяването на нашата северноамериканска флота със самолети с по-нисък разход на гориво е ключов елемент от текущата ни програма за трансформация на разходите", отбеляза Калин Ровинеску, главен изпълнителен директор на Air Canada.

Нарастващото търсене на гориво-ефективни самолети предизвика конкуренция между производителите в битката им за по-голям дял от разрастващия се пазар.

Продажбите на самолети с тесен корпус, или с една пътека, се очаква да генерират приходи от 20 трлн. долара през следващите 20 години. Към момента секторът е доминиран от моделите Airbus A320 и Boeing 737.

Според споразумението Air Canada запазва право за закупуване на допълнителни 48 самолета Boeing на преференциални цени.

Анализатори смятат, че решението на Air Canada да избере самолетите от марката Boeing e сигнал за добрата работа на американската фирма. "Това е силен вот на доверие в 737 MAX", отбеляза Крис Мъри, анализатор в AltaCorp Capital.

Повече за туристическия сектор може да видите в материала на Bloomberg!