Норвежка компания ще предлага евтини полети до САЩ

Norwegian Air Shuttle е деветата по големина авиокомпания в Европа по показателя брой на пътниците

15.12.2013 | 11:18
Норвежка компания ще предлага евтини полети до САЩ

Norwegian Air Shuttle (NAS) е третият най-голям нискотарифен превозвач в Европа и деветата по големина авиокомпания на континента що се касае до броя на пътниците. Дружеството предлага висока честота вътрешните полети в рамките на Скандинавския полуостров, както и множество бизнес дестинации, като Лондон, Манчестър и Брюксел.

Според данни от септември 2013 г. NAS притежава 78 въздухоплавателни средства, всичките от които са Boeing 737. Авиопревозвачът има офиси в Осло, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Лондон, Малага, Лас Палмас, Aликанте, Банкок, Берген, Трондхайм и Ставангер. Предстой откриването на такива и в Тенерифе и Мадрид.

Компанията е основана на 22 януари 1993 г., като е приемник на популярната в региона в края на миналия век Busy Bee. След фалита NАS се сдоби с 50-те самолета ѝ, както и с работната сила от малко над 50 човека.

От няколко месеца NAS се опитва да въведе в родината си нискобюджетния модел с по-евтини полети до Съединените щати. Тя обаче далеч не е първата авиокомпания, която опитва този модел. Фреди Лейкър откри Лейкър Airways през 1966 г., като предлагаше евтини билети за дълги разстояния. 16 години по-късно банкрутира.

Въпреки че днешните самолети използват горивото си по-ефективно, все още няма гаранция, че бизнес-моделът на NAS ще издържи.

Повече за NAS в материала на Bloomberg!