Мари Бара e новият CEO на General Motors

51-годишният инженер ще стане първата жена ръководител на международен автомобилен производител

11.12.2013 | 10:29
Мари Бара e новият CEO на General Motors

Мари Бара ще е новият главен изпълнителен директор на General Motors (GM), пише Bloomberg. По този начин гигантът в автомобилната индустрия ще се сдобие с първия си ръководител от женски пол в 105-годишната история на компанията.

Hidden Field51-годишната Бара ще се присъедини към около 20-те жени, които ръководят компании от индекса S&P 500. Сред тях са Урсула Бърнс (Xerox Copr), Вирджиния Ромети (IBM) и Индра Нуйи (PepsiCo Inc). Преди десет години жените, изпълняващи длъжността главен изпълнителен директор в компоненти на бенчмарка, бяха само девет.

"Никога не е прекалено късно да си купите на дъщеря си камион за празниците", заяви шеговито Розабет Мос Кантер, професор в Харвард, който анализира дейността на изпълнителните директори. "Това ще вдъхнови и мотивира жените и момичетата. Има много жени, които са пленени от инженерството и науките", допълни той.

Бара, която е започнала кариерата си в GM преди повече от 30 години като инженер, ще стане първата жена главен изпълнителен директор на международен автомобилен производител. Тя ще наследи 65-годишния Дан Акерсън, който ще се оттегли по семейни причини.

Повече по темата вижте в материала на Bloomberg!