Великобритания е готова да пусне автономни автомобили по пътищата си

Страната има амбицията да се превърне в световен център за безпилотни коли

06.12.2013 | 13:37
Великобритания е готова да пусне автономни автомобили по пътищата си

Британското правителство обяви, че иска да превърне страната в световен център за развитие на коли без шофьори, съобщава BBC.

През следващата година то ще работи повече в посока създаването на законодателна и регулаторна рамка, така че превозните средства да могат да се появят официално по пътищата във Великобритания.

Освен това властите ще дадат 10 млн. паунда награда на града, който е готов да се превърне в опитно поле за автономните превозни средства.

Предвижда се до средата на 2017 г. По пътищата на града да се движат 100 коли без шофьори, които ще разполагат със специални сензори, за да избягват сблъсъците.

В Калифорния, Невада и Флорида вече има закони, позволяващи движението на новите коли.

Този месец Nissan направи първия публичен тест на автономно превозно средство на японска магистрала. Мнозина дори прогнозират, че в бъдеще хората няма да притежават масово автомобили, а коли без шофьори ще помагат за обслужване на транспортните нужди. 

мята се, че безпилотните коли ще бъдат много по-безопасни, а много производители на автомобили прогнозират, че тези превозни средства ще се използват в продължение на десетилетия.

Подробности вижте във видеото!