SEAT изгради най-големият соларен парк в автомобилната индустрия

Слънчевите панели ще генерират електричество от 15 млн. киловатчаса годишно

05.12.2013 | 12:05
SEAT изгради най-големият соларен парк в автомобилната индустрия

Испанският производител на коли SEAT завърши строителството на най-голямата соларна електроцентрала в автомобилната индустрия, съобщава порталът CleanTechnica.

Компанията започна съвместното строителство с енергийното дружество Gestamp Solar през 2010 г. Според независими оценки цената на съоръжението е приблизително 35 млн. евро.

Соларният парк, известен под названието SEAT Al Sol, е с енергийна мощност от 11 мегавата. Съставен е от 53 000 слънчеви панели, инсталирани в рамките на площ от 276 000 квадратни метра.

Компанията майка на испанския производител – Volkswagen, съобщи, че слънчевите панели ще генерират електричество от 15 млн. киловатчаса годишно. Обемът се равнява на 25% от необходимата за производството на новия SEAT Leon годишна енергия.

"SEAT представя историята на успеха и историята на ангажимента", посочи Хорхе Фернандес Диас, министър на вътрешните работи на Испания. Той описа производителя като "компания пионер".

Проектът Al Sol осигурява чиста енергия в голям мащаб. Според оценки на Gestamp Solar икономиите от вредния за околната среда въглероден диоксид ще достигнат 7 000 тона на година, което надхвърля повече от осем пъти абсорбцията на Сентръл парк в Ню Йорк.

Повече за автомобилната индустрия може да видите в материала на Bloomberg!