Легендата Dr Martens е в очакване на новия си притежател

Британската модна марка може съвсем скоро да се окаже собственост на фонд за дялово инвестиране.

18.10.2013 | 13:59
Легендата Dr Martens е в очакване на новия си притежател

Dr Martens, едно от най-известните имена в британската мода, води преговори за собствената си продажба на фонда за дялово инвестиране Permira, съобщава Sky News.

Британският концерн R Griggs Group, чиято собственост е Dr Martens, е в напреднали преговори за постигането на сделка. По думите на запознати с въпроса лица споразумението може да бъде постигнато още през следващия месец.
Официална информация за желаната от R Griggs Group цена все още няма. Въпреки това според източниците любимата на много пънк и скинхед движения марка е оценявана на около 300 млн. паунда.

Несигурен остава и въпросът дали Dr Martens ще смени изцяло собственика си. Според информации възможно е Permira да придобие и само лиценз за използване на популярния бранд.

Базирана в Нортхемптън компанията, която води началото си от Германия преди да се прехвърли окончателно на Острова, е едно от основополагащите имена на обувната индустрия в Обединеното кралство.

Според сайта на Dr Martens Бил Григс, ръководител на R Griggs Group, е бил вдъхновен да поеме контрола над компанията след статия в списание за бизнеса на германците Клаус Мартенс и Херберт Функ.

Първоначално продавани като надеждни обувки за работещите мъже, производството на продуктите се измества през 1960 г. във Великобритания. Оттам следва и лавинообразна промяна на концепцията, като марката се превръща в емблематична за много рок и пънк музиканти, включително фронтмена на The Who Пийт Тауншенд.

Сред настоящите почитатели на марката са актрисата Дрю Баримор и противоречивата поп звезда Майли Сайръс.

Многоцветните обувки на компанията, популярни в последните години, вече са обичайна гледка на училищните площадки. Причина за това е, че почти половината продажби на марката са генерирани сред младежите в САЩ.

Permira, който има богат опит в притежанието на модни брандове, е един от акционерите в модната верига New Look и популярната марка Hugo Boss.

Близък до сделката източник сподели, че въпреки напредналите преговори споразумението все още може да се провали. По думите му покупката тепърва трябва да бъде одобрена от инвеститорите на Permira.