Ястреби и соколи ще борят проблема с птиците по летищата в Бразилия

Грабливите птици са обучени така, че да не убиват своята цел.

16.10.2013 | 11:17
Ястреби и соколи ще борят проблема с птиците по летищата в Бразилия

Обучени ястреби и соколи поеха контрола на трафика по летищата в Бразилия. Целта е да плашат ятата с птици, които се превръщат във все по-значителен проблем за полетите на самолетите. Само за последната година птиците са станали причина за хиляда инцидента в цялата страна.

Грабливите птици са обучени така, че да не убиват своята цел.

„Отиваме да огледаме и след това се насочваме към пъдене на другите птици, когато видим концентрация край пистите. В случая с Рио Де Жанейро най-големи проблеми имаме с чаплите, калугериците, лешоядите и другите хищници, но тук особено има изобилие от каракара (от сем. Соколови)“, коментира един от треньорите на птиците  Маркус Естеван.

Според авиоексперти появите на ята от птици продължава да нарастват, тъй като от сектора не обръщат също толкова сериозно внимание на заплахата от тях, като на останалите опасности.

Треньорите на ястребите и соколите обясняват, че птиците следват строг режим, за да бъдат по-ефективни ловци. За обучението се използват купчини от пера

„Отношението, което получават, е типично за атлетите. Не могат твърде много да наддават на тегло или обратното. Трябва да имат идеално тегло и да бъдат в добра физическа форма за улов, за да може накрая да надвият плячката си“, казват те.

Помощниците на летищните власти винаги получават награда, когато заловят някоя птица – но само ако тя може след това да бъде пусната жива. Техните ученици биват използвани и за оказване на помощ на заводи и пристанища, които също са плод на угрозата на птичи ята.