Емил Дечев: 3D моделирането е бъдещето на бижутерската индустрия

Технологията ще намали значително разходите по производство, от една страна, и на кражбите от друга, коментира експертът.

14.10.2013 | 19:18
Емил Дечев: 3D моделирането е бъдещето на бижутерската индустрия

Бъдещето в търговията с бижута е свързано с 3D моделирането на накитите, коментира в ефира на Bulgaria On Air Емил Дечев, управител на фирма за производство и търговия с бижута. Той допълни, че технологията ще редуцира значително разходите за производство, тъй като клиентите ще имат възможност да си изберат модел преди да го поръчат. По- този начин и щетите от кражби ще бъдат ограничени.

По думите на Дечев клиентите на бижута стават все по-информирани. В този смисъл положително развитие има и онлайн търговията.

Интернет дава възможност за „един по-евтин начин на работа. Чрез онлайн магазините имаме възможност да предлагаме модели на бижута преди да се изработени“, коментира Дечев. Той допълни, че търсенето на златни и сребърни бижута е най-голямо покрай Коледните и Новогодишни празници и около  абитуриентските балове.

„Стратегиите за увеличаване на продажбите са свързани с това какви модели да бъдат предложени в тези два най- активни периода“, поясни Дечев.

Той коментира и тенденциите в търсенето на злато и златни накити. По думите му до преди година, когато стойността на златото вървеше нагоре, и търсенето е било по-голямо. Тогава и нагласите за приемането на златото като инвестиции са били повече. След спада на цената на ценния метал е налице и спад в продажбите на златни бижута, коментира Дечев.
Той допълни, че определени хора само купуват злато с инвестиционна цел.

„Среброто никога не се е приемало чисто като инвестиция, тъй като цената му не е много висока. То се избира по-скоро като естетическа категория“, поясни бижутерът.