Обновеният остров Св. Анастасия ще приема турсити от пролетта на 2014 г.

Възраждането на острова се финансира по ОП "Регионално развитие" и струва 5,5 млн. лева.

12.10.2013 | 13:45
Обновеният остров Св. Анастасия ще приема турсити от пролетта на 2014 г.

Към своя край са „ремонтните“ работи на бургаският остров Света Анастасия, отчитат от община Бургас. Първите туристи ще могат да посетят обновените атракции още от пролетта на 2014 година, пише investor.bg.

Преди две години общината спечели европейско финансиране по ОП "Регионално развитие" за превръщането на острова в туристическа атракция. Ремонтните работи по острова струват 3,5 млн. лева. Заедно с обновлението на мостика в Приморския парк, откъдето ще отплава корабчето за острова, и другите съпътстващи дейности, обновяването ще коства около 5,5 млн. лева.

По проекта са реконструирани, но без промяна в оригиналния им вид, сградите и откритите пространства. Използван е изцяло дъбов материал. Запазени са старинни каменни зидове, като по някои от камъните се четат древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. 

Островът е единственият у нас с изграден манастир. През 20-те години на 20 век обаче обителта, наречена „Света Анастасия“, е превърната в затвор, където са заточени участници от Септемврийското въстание. Комунистическият режим превръща едно от крилата в мемориал и прекръщава острова на Болшевик.

Днес сградите са върнати на Българската православна църква, а плановете за възраждане на острова предвиждат там да бъде изграден и хотелски комплекс, който да приютява посетителите, решили да пренощуват. Ще бъде построен и ресторант, носещ името „100 години назад“, изграден в автентичния дух на миналото столетие. Преди месеци от бургаската община помолиха местните жители да изпращат традиционни рецепти от региона, които да бъдат включени в менюто на ресторанта.

Остров Света Анастасия е едно от любимите места на жителите на Бургас. Градът е бил свързан с редовна линия, осъществявана от кораба „Теохар Бакърджиев“, кръстен на секретаря на бургаския окръжен комитет на БКП, който е и един от заточениците на острова, успял обаче да избяга. В годините след промените обаче линията е спряна и в момента до острова се стига само с частни лодки.

В началото на тази година община Бургас обяви конкурс за закупуване на общински катамаран, който ще извозва туристите до острова. Така Бургас се превърна в първата община със собствен кораб.

Във видеото на Bulgaria on Air можете да откриете още интересни подробности за възраждането на острова.