Артефакти от епохата на инките бяха открити в езерото Титикака

Броят на златните, сребърните и керамичните съдове надхвърля две хиляди.

09.10.2013 | 14:20
Артефакти от епохата на инките бяха открити в езерото Титикака

Злато, сребро и керамика отпреди 1500 години са открити в планинското езеро Титикака, разположено в Андите, на територията на Перу и Боливия.

Броят на артефактите достига над две хиляди, обявиха учените, участвали в експедицията. Тя започна преди два месеца от боливийската страна на езерото. Предметите са от различни епохи, включително от времето на инките, а и преди тях.

Извадени са 31 златни фрагмента, главно около Исла дел Сол, където, според легендите, митичните основатели на империята на инките се появили от водите на езерото.

Подводни разкопки са извършени и в други части на езерото, където са открити керамика и урни на повече от 800 години. Освен това са открити 1500-годишни каменни съдове и фигури на животни.

В края на 60-те години на миналия век френският изследовател Жак-Ив Кусто проведе няколко експедиции в езерото Титикака и откри следи от цивилизация. Според местни легенди в езерото се намира древна крепост със съкровища, скрити от племената кечуа и аймара по време на нашествието на испанските конкистадори.

Вижте подробности в репортажа на Борис Бъчваров!