Кои са най-предпочитаните изтребители?

F35 Lightning II струва на Пентагона 857 млрд. долара за пет години употреба.

24.09.2013 | 11:02
Кои са най-предпочитаните изтребители?

Изтребителите са изключително скъпи машини и се разработват с години. Европейските и американските военни бюджети са под натиск в момента и компаниите от сферата на отбраната се обръщат към Азия и Близкия Изток за поръчки, с които да компенсират липсата на заявки в родината си.

Що се отнася до самите изтребители, то един от тях се откроява над останалите - F35 Lightning II на Lockheed Martin. Това е най-скъпата военна програма в историята. Самолетът надхвърли твърде много бюджета си и струва на Пентагона 857 млрд. долара за пет години експлоатация.

Той съчетава технологията стелт и радар последно поколение, но създава проблем във времена на икономии.

Продажбата на изтребители за милиарди е трудно и точно тук се позиционира Boeing. От авиокомпанията твърдят, че F15 SE е нова версия на добре познатия F15 Eagle, който има ограничени стелт възможности – което го прави труден за фронтално засичане.

В Южна Корея пък EADS предлагат Eurofighter Tyfoon. Той се произвежда от десет години и може да изпреварва по скорост и маневреност съветските самолети, но не може да се сравнява технологично с F35, защото няма стелт технология, което обяснява защо няма големи поръчки за него в Източна Азия.

Вижте видеото на Bloomberg!