Иконом за $150 хиляди. Глезотията на Изтока

В Дубай професията вече изживява истински ренесанс.

15.09.2013 | 19:09
Иконом за $150 хиляди. Глезотията на Изтока

На икономите в почти целия свят се гледа като на реликви от друга епоха, но в някои страни, особено нововъзникващите икономики, тази професия се оказва особено доходоносна, тъй като търсенето е наистина голямо.
 
Обучени в дългогодишните британски традиции домашните прислужници, и най-вече икономите, вече намират препитание не в тузарските квартали на Лондон, а в далечния и свръхбогат Изток... и по-конкретно в Дубай.
 
Както посочват от Би Би Си, работата в чужбина определено е доста добре платена – обучен иконом може да взима годишна заплата до 158 хиляди долара.
 
37-годишният Дилън напуска армията, за да започне обучение за иконом преди 3 години. От 2011-та година започва работа на изкуствения архипелаг “Palm Jumeirah” за местно богаташко семейство и въобще не съжалява за решението си.
 
“В началото взимах 55 хиляди долара чисто възнаграждение на година. Сега вече взимам двойно повече”, споделя Дилън пред Би Би Си. Но уточнява, че работата му в никакъв случай не е лека.
 
“На разположение съм 24 часа в денонощието. Грижа се за дрехи, резервации, покупки. Освен това нося отговорността работодателят ми винаги да изглежда добре и да не се дехидратира в жегата”, разказва икономът.

Липсата на данъци върху доходите не е единствената привилегия за Дилън. През август и септември получава отпуска, за да прекара повече време със семейството си – полетите на отиване и връщане, както може да се предполага, са за сметка на работодателя и се извършват с неговия частен самолет. Бонусите пък са закономерност, а не щастливо изключение.

Разбира се, всички тези плюсове на професията идват и със задължения, каквито не се налагат при работа в офис от 9 до 17 часа.

“Най-странното нещо, което трябваше да свърша е да бъде гледач на два суриката, които семейството спаси. Грижех се за тях непрекъснато, докато най-накрая не им намерихме подслон в една от елитните европейски зоологически градини”, спомня си Дилън.
 
Адам е друг иконом, който се е установил в Дубай. Интервюто за Би Би Си дава, докато е на 20-метрова яхта със семейството, което обслужва.

“В момента на яхтата има само знаменитости и ВИП-персони. Всички те имат много високи и много странни изисквания”, разкрива той.

“Трябваше да летя със самолет, за да купя специално кафе от Швейцария, което да сервираме на гостите”, казва Адам.
 
Икономът си спомня как гала вечеря в къщата на работодателите му била отложена с няколко часа, защото се чакали специални чинии от Европа, тъй като един от гостите не искал да яде от порцеланова чиния.
 
Тези прищявки по никакъв начин не притесняват Адам. Той настоява, че обича работата си, която му гарантира по 142 хиляди долара на година.

“Всичко си има цена. Виждам семейството си много рядко и на практика нямам свободно лично време”, споделя Адам.

От Би Би Си акцентират, че британската школа определено е високо ценена и новобогаташите от различни краища на света са изкушени от етикета, традициите, протокола, свързани с икономството на Острова.

Британската медия дори стига до коментар, че суперпопулярната телевизионна поредица “Абатство Даунтън” също играе голяма роля за появата на тази нова “стара” мода. Да имаш британски иконом е модерната демонстрация на богатство и власт. И на вкус...

Разбира се, въпреки всички опити за съхраняване на класическата роля на иконома, осъвременяването е неизбежно.

Сега вече не става въпрос само за декантиране на виното за вечеря и почистване на сребърните прибори.

Организиране на бизнес срещи, грижи за множество имоти по целия свят и още множество други и разнообразни отговорности и глезотии. Като гледането на сурикати...